U intervjuu za Ekonomist, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izneo je ocenu da je 2023. godina bila uspešna za Ukrajinu u odbrani svoje teritorijalne integriteta. Istakao je da ruske trupe nisu uspele zauzeti nijedan veliki grad, a Ukrajina je uspela da razbije blokadu Crnog mora, omogućivši transport miliona tona žitarica, što je Zelenski nazvao “ogromnim rezultatom”. Ipak, predsednik Ukrajine izrazio je zabrinutost zbog opadanja podrške Zapada i ukazao da Rusija ne pokazuje znakove ozbiljnog stvaranja mira.

 

Ukazao je na terorističke korake Rusije i osećanje naleta vazdušnih napada na ukrajinske gradove, tvrdeći da ne vidi “nikakve fundamentalne korake ka miru od strane Rusije”. Zelenski je upozorio da, umesto mira, vidi korake terorističke zemlje, dodajući da, ako Rusija šalje signale da želi zamrznuti sukob, to nije iz pravednosti već zbog nedostatka projektila, municije ili obučenih trupa.

 

 

U snažnoj izjavi, Zelenski je naglasio značaj prikupljanja pomoći od zapadnih zemalja, osvetljavajući ključnu ulogu koju podrška Ukrajini igra u zaštiti Evrope od prijetećeg duha ruske agresije. Sa uvjerenjem je apelirao i na finansijsku pomoć i na obezbjeđivanje oružja, tvrdeći da podrška Zapada ne proteže samo podršku Ukrajini; nego obuhvata zaštitu budućih generacija, zaštitu osnovnih prava ljudi širom svijeta i preventivno suzbijanje svake ruske prijetnje koja se prijeti.

 

 

Predsjednik Ukrajine prenio je svoje snažno uvjerenje da ruski predsjednik Vladimir Putin posjeduje nevjerovatnu sposobnost da otkrije ranjivost i snagu, poredeći ga sa pronicljivom životinjom. On je upozorio da ako Ukrajina ne uspije da pruži otpor, postoji opasna mogućnost da Putin može eskalirati svoju agresiju i ciljati druge nacije. Nadalje, otkrio je da razne obavještajne agencije širom Evrope aktivno ispituju uvjerljivost potencijalnog ruskog napada na njihove teritorije.