Uvijek je dobra ideja držati komad mesa u zamrzivaču, ali morate znati i kako ga odmrznuti.

Samo stavite komad mesa u zamrzivač i večera je gotova za tren, a piletina, kobasica ili govedina mogu se lako spremiti i pripremiti nakon što se odmrznu. Pitanje je koji je najsigurniji način odmrzavanja mesa prije pripreme kako biste što prije završili obrok.

Da li da ga ostavim van frižidera ili da ga ostavim u frižideru preko noći? Šta ako se ne odmrznu toliko? Šta ako ste gladni ili morate brzo pripremiti obrok jer su djeca upravo stigla iz škole? Ne brinite, postoji nekoliko načina da ubrzate proces i meso će se brzo odmrznuti. Evo odgovora na sva vaša pitanja u vezi odmrzavanja mesa.

Koji je siguran način odmrzavanja mesa?
Apsolutno najbolji način za odmrzavanje mesa je da ga stavite u frižider preko noći dok se potpuno ne odmrzne. Kada se odmrznu, mleveno meso, piletina ili plodovi mora mogu se čuvati u frižideru dan-dva, dok se janjetina, govedina i svinjetina mogu jesti nakon tri do pet dana. Ova metoda ne zahtijeva planiranje i daje vam prostor za sigurno odmrzavanje mesa kako ne bi izgubilo svoj kvalitet.

Može li se meso odmrznuti u hladnoj vodi?
Ako koristite ovu metodu umjesto mikrovalne, meso će se odmrznuti za samo 60 minuta. Stavite komade mesa u plastičnu vrećicu i pokušajte izbaciti sav zrak iz nje. Napunite veliku posudu hladnom vodom i uronite meso u nju. Svakih pola sata dodajte novu vodu da se ohladi i odmrznite meso. Malim komadima piletine ili morskih plodova treba sat vremena da se odmrznu, a većim komadima mesa nekoliko sati. Otprilike 30 minuta po kilogramu mesa (npr. veliki komad ćuretine). Kada je meso spremno za kuvanje, nemojte ga ponovo zamrzavati.Ako je ostalo malo mesa, možete ga iskoristiti za pripremu nekog drugog jela, kao što je supa.

Doktori Šta treba da jedete svaki dan kako biste bolje izbalansirali šećer u krvi i nikada ne biste bili gladni?

Koji je najbrži način za odmrzavanje mesa?
Ako naučite kako da odmrznete meso u mikrovalnoj pećnici, možete ga skuhati za 10 minuta. Ova metoda najbolje funkcionira za manje komade mesa kojima je potrebna dobra termička obrada nakon odmrzavanja, a radi i s pilećim prsima. Pročitajte upute na vašoj mikrovalnoj pećnici i naučite koji je najbolji način za odmrzavanje mesa. Ako nema opcije odmrzavanja, uključite neku od jačih opcija za zagrijavanje hrane i stavite meso u nju na nekoliko minuta i ponavljajte dok se meso ne odmrzne. Pazite da meso ne prekuvate, već ga odmrznite. Kada se otopi, odmah pripremite.

Da li se smrznuto meso može kuvati?
Kada ste u žurbi, ne morate uvijek odmrznuti meso prije kuhanja. Vjerovali ili ne, puretinu možete izvaditi odmah iz frižidera, a isto vrijedi i za piletinu ili odrezak. Međutim, ovo će potrajati nešto duže za kuhanje komada mesa, pa nije idealan izbor ako želite hrskavu kožu ili potpuno kuhano meso. Ovo možda nije savršena opcija, ali ako ste u žurbi, možda će uspjeti.

Odlična ideja za vikend ručak: Osjećajte se kao da ste na odmoru

Koliko je bezbedno odmrznuti meso na sobnoj temperaturi?
Neki izvori tvrde da je stavljanje mesa u toplu vodu ili na šporet sigurna opcija, ali američka administracija za sigurnost hrane upozorava da to nije bezbedno. Meso ne treba ostaviti na sobnoj temperaturi duže od dva sata.