Najčešća pogreška je prerano sijanje povrća, zbog čega dolazi do propadanja sadnica ili pretjeranog rasta biljaka, a samim time smanjuje se prinos i uzrokuje niz problema u proizvodnji.

Pogreška koju čini većina vrtlara amatera je da prerano počnu sijati sjeme. U siječnju se kreće sa sjetvom paprike, rajčice, krastavaca, dinje, patlidžana i drugog začinskog bilja. Sami sebi stvaraju probleme iz silne želje da počnu saditi ili straha da će zakasniti. Siječanj je idealno vrijeme za sjetvu ako imate grijani staklenik i možete osigurati optimalne uvjete za ranu proizvodnju, no većina hobista sjeme na otvorenom sije u svibnju.

Problemi uzrokovani preranom sjetvom
Prerano sijanje sjemena može izazvati mnoge probleme. Sjeme biljaka ima svoja pravila trajanja klijanja, nicanja i razvoja presadnica spremnih za sadnju na otvorenom. Ostavljanje biljaka u malim posudama predugo može uzrokovati sljedeće probleme:

Mlade biljke su osjetljivije na bolesti. Osim polijeganja, prerano posijane presadnice često razviju trulež, plamenjaču, pjegavost i pepelnicu. Ove se bolesti rjeđe javljaju u optimalnoj rasadničkoj proizvodnji, ali se mogu pojaviti ako se sjetva obavi prerano.
Problemi s rasvjetom. U siječnju i veljači nema dovoljno svjetla za normalan razvoj presadnica i formiranje zametaka budućih cvjetova (tj. roda).
Supstrat brzo postaje siromašan hranjivim tvarima i u posudi ostaje malo prostora za razvoj korijena. S vremenom se supstrat brže suši.
Češće su najezde štetnika, osobito grinja i tripsa.
Kako uzgojiti izvrsne presadnice povrća

Dugačak je popis pitanja koja će se pojaviti. Između siječnja i svibnja sadnice često cvjetaju, pa čak i donose plodove. Kad vidite biljku kako cvjeta, a posebno daje plodove, znajte da je to stara mladica.

Dobro razvijene sadnice
Dobro razvijene sadnice imaju 6 do 10 trajnih listova, ovisno o vrsti. Presadnice paprike trebaju imati 6 do 10 dobro razvijenih listova, a visina presadnice može biti do 20 cm. Presadnice rajčice visoke su oko 30 cm i imaju 6 do 8 listova.

Optimalno razvijene sadnice će nakon ukorijenjivanja nastaviti rasti i ubrzano se razvijati, dok starije sadnice (prerasle biljke) neće. Starije biljke se dobro ukorijenjuju, ali sporije napreduju. Cvjetovi niže razine često otpadaju, smanjujući prinose. Biljke su osjetljivije na bolesti i napade štetnika.

Ožujak je najbolji mjesec za sjetvu sjemena za presadnice koje planirate saditi na otvorenom u svibnju. Sjemenu je potrebno otprilike 10 dana da proklija i proklija u optimalnim uvjetima. Krastavci niču 4 do 7 dana, rajčice 7 do 10 dana, a paprike i patlidžane 10 do 15 dana. Na vrijeme klijanja utječu različiti čimbenici (temperatura, vlaga), a klijanje i nicanje se može ubrzati klijanjem sjemena.

Priprema sjemena za sadnice

Duljina razdoblja rasadnika varira za različite vrste biljaka. Razdoblje proizvodnje presadnica paprike, patlidžana i rajčice je od 40 do 70 dana, ovisno o svojstvima sorte i uvjetima rasadnika. Krastavcima, lubenicama, dinjama, bundevama potrebno je 20 do 25 dana. Proizvodnja presadnica salate traje oko 25 dana, dok proizvodnja presadnica kupusa traje od 30 do 50 dana. Na duljinu proizvedenih sadnica također utječe prerano ili kasno rodenje.

Koji su poljoprivredni radovi obavljeni u siječnju?

Proizvodnja presadnica ne treba trajati pet mjeseci, počevši od sjetve u siječnju pa do sjetve starih presadnica u svibnju. Na temelju broja dana potrebnih za proizvodnju presadnica pojedine biljne vrste i sorte lako možete izračunati kada započeti sjetvu vaših presadnica i izbjeći mnoge nepotrebne probleme, kvarenje presadnica, nepotrebne troškove ili gubitak dragocjenog, starog sjemena. Pasmina na koju možete biti ponosni.