Dino Merlin, nadaleko poznat kao istaknuta ličnost u oblasti zabavne muzike, ima veoma cijenjen status na ovim prostorima. Sa karijerom dugom nekoliko decenija, ovaj maestro muzike je osvojio publiku i ostao dominantna snaga u industriji. Nedavno je preuzeo inicijativu da otkrije intrigantne aspekte svog ličnog putovanja. Majka Dine Merlin je oduvijek bila vrlo cijenjena i voljena među višim slojevima društva. Međutim, postojala je posebna anegdota iz njene prošlosti zbog koje se osjećao nelagodno. Dino Merlin, čije je pravo ime Edin Dervišhalidović, u svijet je ušao 12. septembra 1962. godine u zadivljujućem gradu Sarajevu.

 

Internetom često kruže tvrdnje da je umjetnik završio školovanje u medresi. Međutim, tokom retkog političkog intervjua za „Nedeljnik” sam umetnik je opovrgao ove tvrdnje i jasno stavio do znanja da je ta informacija lažna. Dino Merlin je izričito naveo da se razlog za ove zablude može dovesti u vezu sa zanimanjem njegove majke kao bula, što znači da je imala vjerski položaj.

 

Dino Merlin, visoko cijenjeni umjetnik, zadubio se u zanimanje svoje majke Bule, koja je stekla priznanje kao vjerska ličnost, i istražio kako se ono često pojavljuje kao tema razgovora. Time je osporio ideju da su religija i umjetnost dijametralno suprotne, naglašavajući da se obje odnose na eterično područje. Dino Merlin je čvrsto tvrdio da je umjetnost zamršeno isprepletena sa svakim aspektom ljudskog duha, a odluke koje donosimo u našim životima imaju najveći utjecaj na naše postojanje.

 

On spremno priznaje da je njegova majka bila visoko cijenjena u društvenim krugovima. Imala je izuzetan talenat da traži finansijsku pomoć od drugih kako bi pomogla onima u nevolji. Odrastanje u nedostatku očinske figure i lišeno ljubavi predstavljalo je brojne izazove, a ipak gaji neizmjerno divljenje prema svojoj majci.