Iz Biroa za bezbjednost saobraćaja su istakli da ulazak u saobraćaj sa nečistim staklima, snijegom na krovu, prljavim svjetlima, retrovizorima, registarskim tablicama ili senzorima ne samo da predstavlja prijetnju bezbjednosti saobraćaja, već je i nezakonit. Predvidjeti kazne.

“Neočišćeno staklo smanjuje vidljivost u vožnji, a u ovom slučaju najugroženiji su pješaci jer ih je teško uočiti. Snijeg sa neočišćenih krovova može pasti na vjetrobransko staklo zbog kočenja potpuno blokirajući pogled vozaču, što može dovesti do panične reakcije i dakle saobraćajna nesreća.

Dodatno, iz različitih razloga, snijeg može letjeti i padati na druga vozila, izazivajući reakcije koje u konačnici mogu dovesti do saobraćajnih nesreća. Zbog toga je preporučljivo otići od kuće nekoliko minuta ranije i očistiti snijeg sa vozila dok se motor zagrije. “, saopštila je ranije agencija, ističući da Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima predviđa kazne za takve prekršaje u rasponu od 3.000 do 10.000 dinara.

Stručnjaci agencije kažu da zamagljena stakla automobila predstavljaju značajnu opasnost pri vožnji, parkiranju i ponovnoj vožnji na putevima sa više traka.

“Pokušajte da svo staklo bude čisto iznutra i izvana, jer je veća vjerovatnoća da će se prljavo staklo zamagliti. Na tržištu postoje razni proizvodi protiv magljenja, od kojih je većina djelotvorna. Postoje i maramice i maramice. Za iste Namjena. Ako vaš auto ima klimu, samo je koristite da spriječite zamagljivanje. Mnogi vozači žele znati svrhu uključivanja klima uređaja zimi. Tajna je u tome što može osušiti zrak i spriječiti zamagljivanje stakala.” Saopćeno je ranije iz Biroa za bezbjednost saobraćaja.