Prošle su tri godine otkako nas je napustila Mira Furlan, poznata glumica sa prostora bivše Jugoslavije i jedna od najpopularnijih glumica na našim prostorima. Umrla je 20. januara u 65. godini od komplikacija izazvanih virusom Zapadnog Nila, ali je ostavila neizbrisiv trag u jugoslovenskoj kinematografiji. Njen suprug, reditelj Goran Gajić, ostao je sa njom do kraja života. Međutim, u početku je njihova ljubav morala da odoleva mnogim preprekama i bila je jača od svega, desilo se i Mira i Golan su bili zaljubljeni 35 godina. Ljubav Mile i Golana počela je sredinom 80-ih, a od početka, na početku njihove veze, mnogi ljudi uopšte nisu odobravali njen izbor.

 

– Popeo se na jarbol broda koji nas je vozio od Hvara do Visa. Gledajući ga kako se jednom rukom drži na tom neopisivo visokom jarbolu, shvatila sam da je to čovek koji se ne boji. Konačno, rekla sam u sebi. Moji dotadašnji susreti sa osobama suprotnog spola uglavnom su bili susreti s potpuno isprepadanim muškarcima – ispričala je Mira svojevremeno.

 

Iako rođen u Zagrebu, Gagić je diplomirao režiju na beogradskoj Akademiji i uglavnom je radio u Beogradu. Nekako su tada počele nacionalističke tenzije, pa su hrvatski mediji zbog toga optuživali glumicu da je izdajica sa srpskim simpatijama. Onda je sve krenulo nizbrdo – baki je oduzet stan i ona je dobila otkaz. HNK je, između ostalog, primala prijetnje smrću, nekih dana i po pedeset. Sve to kao da je samo produbilo njenu ljubav prema Golanu, zbog kojeg se prvi put preselila u Beograd 1991. godine, a onda su, nakon prodaje automobila, zajedno otišli u Sjedinjene Države da započnu novi, srećniji živo