Ovaj recept za pitu od jabuka morate isprobati!

Sastojci:

  • 1 paket instant rezanaca
  • 6 jabuka (oguljenih i naribanih)
  • 200 g otopljenog maslaca
  • 100 g sitno mljevenih oraha
  • 4 žlice šećera (ili po ukusu)
  • 4 žlice krušnih mrvica
  • 1 žlica cimeta
  • Ribizle po ukusu

Za agdu:

  • 700 g šećera
  • 1 litar vode
  • Pola limuna

Priprema:

Priprema rezanaca:
Izvadite rezance iz hladnjaka najmanje 3 sata prije pripreme, tako da budu spremni za upotrebu (najbolje ih izvaditi ujutro ako planirate praviti poslije podne).

Pirjanje jabuka:
Ogulite jabuke i naribajte ih. Zatim ih stavite u tavu da se lagano pirjaju nekoliko minuta. Kada jabuke počnu omekšavati i mijenjati boju, dodajte cimet i šećer te ih ostavite da se kuhaju još nekoliko minuta. Kada se smjesa prohladi, procijedite višak soka.

Priprema fila:
Ocijeđene jabuke pomiješajte s orasima, krušnim mrvicama i po želji ribizlama ili grožđicama. Dobro sjedinite smjesu.

Složite rezance:
Odaberite posudu za pečenje (pravokutna posuda je odličan izbor). Svaki sloj rezanaca premažite otopljenim maslacem. Na dno posude stavite 4-5 slojeva rezanaca, pazeći da svaki sloj bude dobro premazan maslacem. Na vrh dodajte smjesu od jabuka i oraha, pa zarolajte rezance.

Pečenje jabuka:
Jabuke narežite na tanke ploške i poslažite ih u tepsiju. Premažite ih otopljenim maslacem. Pecite jabuke u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 15 minuta. Nakon toga, smanjite temperaturu na 150°C i nastavite peći još 15 minuta, ili dok jabuke ne omekšaju.

Priprema agde:
U međuvremenu, pripremite agdu. Stavite šećer i vodu u lonac i kuhajte dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte pola limuna i kuhajte još 1-2 minute kako bi limun pustio svoju aromu, a zatim ga izvadite. Ostavite agdu da se malo ohladi.

Završna priprema:
Kada jabuke i rezanci budu gotovi, izvadite ih iz pećnice i odmah prelijte vrućom agdom. Jabukovaču ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi najmanje nekoliko sati, a najbolje preko noći.

Savjet: Jabukovača je najukusnija kada se posluži hladna i kada su svi sastojci dobro upili agdu.

Dodatne informacije o jabukovači

Ova jabukovača nije klasična pita ili kolač na koji ste možda navikli. Ona spaja teksturu hrskavih rezanaca i sočne jabuke u potpuno novoj kombinaciji okusa, što je čini neodoljivim desertom koji jednostavno morate probati! Ovo jelo ima bogatu aromu cimeta i oraha, dok ribizle ili grožđice donose suptilan kontrast slatkoći šećera i svježini jabuka. Agda daje dodatnu sočnost i povezuje sve sastojke u jednu savršenu cjelinu.

Zašto je posebna?

Spoj tekstura i okusa:
Hrskavi slojevi rezanaca, mekane i mirisne jabuke, orašasti oraščići i bogata slatkoća agde čine ovu jabukovaču posebnim iskustvom za sva čula.

Jednostavna, a raskošna:
Iako se radi o jednostavnim sastojcima, proces pripreme i kombinacija daje raskošno jelo koje možete poslužiti i kao desert, ali i kao ukusan zalogaj uz čaj ili kafu.

Personalizirajte recept:
Ovaj recept možete prilagoditi svom ukusu. Ako volite slađe deserte, slobodno dodajte više šećera u smjesu. Ako želite osvježavajući element, dodajte više ribizli ili grožđica. Također, za dodatnu bogatost, možete dodati malo sjeckane čokolade u smjesu s jabukama.

Agda – srce ovog recepta:
Agda od šećera, vode i limuna nije samo sirup koji daje sočnost, već donosi i balans između slatkoće i kiselosti, čineći desert bogatijim i lakšim za konzumiranje.

Savjeti za posluživanje:
Jabukovaču možete poslužiti hladnu, ali ako volite toplije deserte, zagrijte je nekoliko minuta prije posluživanja. Uz jabukovaču možete dodati kuglu sladoleda od vanilije ili malo šlaga, što će dodatno naglasiti kontrast hladno-toplo. Ovaj desert je idealan za svečane prilike, rođendane ili druženja, jer nije tipičan kolač i zasigurno će oduševiti sve goste svojom inovativnošću.

Zdravstvene koristi:
Jabuke su bogate vlaknima i vitaminima, a orašasti plodovi donose zdrave masti, što čini ovu jabukovaču ne samo ukusnim već i hranjivim desertom.