Napravite domaći maslac koji je ukusniji i povoljniji od kupovnog!

Cijene mliječnih proizvoda, uključujući maslac, u protekloj godini značajno su porasle, pa tako prosječna cijena maslaca u trgovinama sada doseže i do osam konvertibilnih maraka, što iznosi oko 32 KM po kilogramu. S obzirom na to, mnogi traže alternativne načine da uštede novac, a društvene mreže su preplavljene jednostavnim receptima za pripremu domaćih verzija ovog proizvoda.

Jedan takav recept koji je postao hit koristi samo jedan sastojak – slatko vrhnje za šlag. Ne samo da je recept izuzetno jednostavan, već je i brz, jer vam za pripremu domaćeg maslaca treba svega 15 do 20 minuta.

Kako napraviti domaći maslac

Za pripremu ovog maslaca, osim slatkog vrhnja, potreban vam je mikser. Ako imate samostojeći mikser, postupak će biti još lakši, ali i standardni ručni mikser će dobro poslužiti.

Postupak je jednostavan:

Ulijte slatko vrhnje u posudu i miksajte ga na najvišoj brzini. Tokom miksanja, primijetit ćete kako se vrhnje mijenja kroz nekoliko faza dok se sastojci unutar zdjele postepeno odvajaju. Prvo će nastati šlag, a zatim će se pojaviti maslac koji će se odvojiti od tekućine (poznate kao mlaćenica).

Na nekim video uputama preporučuje se ispiranje maslaca hladnom vodom kako bi se uklonili eventualni mliječni ostaci. Ipak, ovaj korak možete i preskočiti. Nakon što se maslac oblikuje, dovoljno ga je zamotati u papir za pečenje i pohraniti u frižider, gdje ga možete čuvati do 15 dana.

Ovim jednostavnim trikom, ne samo da ćete napraviti ukusniji maslac, već ćete i značajno uštedjeti novac.

Pravljenje domaćeg maslaca kod kuće ne samo da je jednostavan i brz proces, već vam omogućava potpunu kontrolu nad sastojcima i kvalitetom proizvoda. Jedna od najvećih prednosti ovog recepta je što sami birate vrhnje koje ćete koristiti, pa možete izabrati organsko ili vrhnje bez dodataka, čime dobijate zdraviji proizvod od onog iz trgovina.

Prilagodite recept prema ukusu

Domaći maslac je odličan i zbog svoje prilagodljivosti. Nakon što ga napravite, možete mu dodati razne sastojke kako biste stvorili različite vrste namaza. Na primjer, možete dodati malo soli za slani maslac, ili čak začinsko bilje poput timijana, bosiljka ili origana, što će vaš maslac učiniti savršenim dodatkom za tost, hljeb ili peciva. Ljubitelji slatkog mogu dodati med ili cimet, stvarajući ukusan namaz za doručak.

Zdrava alternativa

Još jedna prednost domaćeg maslaca je što ne sadrži konzervanse ili umjetne dodatke koji se često nalaze u industrijskim proizvodima. Također, domaći maslac sadrži sve prirodne masnoće koje su bogate vitaminima A, D, E i K, neophodnim za zdravlje kože, očiju i kostiju. Budući da koristite samo jedan sastojak, možete biti sigurni da u vašem maslacu nema skrivenih štetnih tvari.

Iskoristite mlaćenicu

Još jedan bonus ovog recepta je što nakon pripreme maslaca ostaje mlaćenica, koja je izuzetno korisna u kuhinji. Mlaćenica se može koristiti za pravljenje peciva, palačinki, kolača ili kao dodatak raznim receptima za poboljšanje teksture i ukusa. Ovaj nusproizvod je bogat proteinima i hranljivim sastojcima, pa ga ne treba bacati.

Sve u svemu, pravljenje domaćeg maslaca je jednostavan način da poboljšate svoju ishranu, uštedite novac i uživate u kvalitetnijem, ukusnijem proizvodu.