Doktor iz hitne pomoći otkriva savjete za vaše zdravlje

Tijekom vrelih letnjih dana, klima uređaj mnogima radi neprestano, no mnogi zaboravljaju preporuke stručnjaka o tome kako ispravno koristiti ovaj uređaj. Prema doktoru Goranu Milosavljeviću, koji radi u Hitnoj pomoći, neophodno je paziti na temperaturu, koja ne bi trebala odstupati više od nekoliko stepeni u odnosu na spoljašnju – maksimalno do osam stepeni.

Kako visoke temperature utiču na organizam

Doktor Milosavljević ističe da visoke temperature mogu iscrpiti organizam i dovesti do dehidracije, zbog čega mnogi, pogotovo u stambenim zgradama, ne gase klima uređaje ni noću. Međutim, to može biti štetno ako se ne koristi pravilno. “Treba biti umjeren u svemu, naročito u ishrani, birati lakše probavljivu hranu poput voća i povrća te piti dovoljno tekućine,” naglašava doktor, dodajući da je važno da temperatura klima uređaja ne bude drastično niža od spoljašnje.

Sme li klima raditi dok spavamo?

Najveće iznenađenje dolazi iz doktorskog saveta o upotrebi klime tokom noći. Prema doktoru Milosavljeviću, spavanje s uključenim klima uređajem može biti čak i korisno, pod uvjetom da ne spavamo direktno ispod njega. “Klima može raditi u susednoj prostoriji kako bi se stvorio ugodan ambijent za spavanje. Na taj način, telo se može adekvatno odmoriti za sledeći dan,” objašnjava on. Ipak, ne preporučuje se spavanje u sobi gde klima direktno deluje na telo, jer može izazvati ukočenost mišića i prehlade.

Odmaranje tokom dana – neophodno za očuvanje energije

Vrućine iscrpljuju organizam, te je odmaranje tokom dana od presudne važnosti. “Preporučujem odmor u rashlađenom prostoru, kako bi se energija obnovila. Starijim osobama savjetujemo da izbegavaju izlazak tokom najtoplijih delova dana i svoje aktivnosti obavljaju ujutro ili naveče,” naglašava doktor.

Zdravstveni rizici nepravilne upotrebe klime

Nepravilna upotreba klima uređaja može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, naročito kod osoba s osjetljivim zdravljem, poput kardiovaskularnih bolesnika. Takođe, česta je pojava ukočenosti mišića i bolova u vratu nakon izlaganja hladnom vazduhu. Iznenadne promene temperature mogu dodatno ugroziti zdravlje, pa lekari savetuju postepenu prilagodbu prilikom prelaska iz rashlađenih prostora na vruće spoljašnje temperature.

Čistoća klima uređaja – ključ za zdravo okruženje

Jedan od najvažnijih saveta je redovno čišćenje klima uređaja. Prljave klime mogu sadržati bakterije koje uzrokuju upale pluća, a posebno su opasne za asmatičare, decu i hronične bolesnike. “Klima uređaj mora biti pravilno održavan, jer bakterije mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Takođe, razlika u temperaturi ne sme biti velika, a rashlađivanje ispod 20 stepeni nije prirodno i može izazvati niz problema,” zaključuje doktorka Biserka Obradović.

Koristeći klimu na pravilan način, možete se osigurati od neželjenih zdravstvenih posledica i olakšati podnošenje visokih letnjih temperatura.

Zaključno, klima uređaji mogu biti dragoceni saveznici u borbi protiv letnjih vrućina, ali samo ako ih koristimo na ispravan i odgovoran način. Ključne preporuke lekara naglašavaju važnost umerene razlike u temperaturi između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora, kao i izbegavanje direktnog izlaganja hladnom vazduhu, posebno tokom spavanja. Redovno održavanje i čišćenje klima uređaja od presudne je važnosti za prevenciju zdravstvenih problema povezanih s disajnim putevima, a pažljivo postavljanje temperature može pomoći u izbegavanju ukočenosti i bolova u mišićima. U kombinaciji sa zdravom ishranom, hidratacijom i dovoljnim odmorom, pravilna upotreba klime može doprineti boljoj toleranciji visokih temperatura i očuvanju vašeg zdravlja tokom vrelih letnjih dana.