Isprobajte jednostavan trik za guljenje jaja

Jeste li ikada imali problema s guljenjem kuhanih jaja, gdje se ljuska tvrdoglavo zadržava, a jaje se ošteti? Često se dogodi da jaja pucaju tijekom kuhanja, što dodatno otežava proces. No, uz ovaj stari trik, ljuska će se skinuti u jednom potezu, ostavljajući savršeno kuhano jaje.

Kako pravilno kuhati jaja da ljuska lakše otpada?
Zahvaljujući metodi koju možete pronaći na YouTube kanalu 美食彩味 VS 明玥美食 Magic Food, kuhanje jaja postaje jednostavnije, a ljuska će se oljuštiti gotovo sama od sebe.

Evo koraka kako postići savršeno tvrdo kuhano jaje:

Postupak:

Priprema jaja
Prvo pripremite jaja za kuhanje i stavite ih u posudu.

Dodavanje sode bikarbone i soli
Pospite jaja sodom bikarbonom i solju. Soda bikarbona pomaže omekšati nečistoće na ljusci, dok sol djeluje sterilizacijski, uklanjajući bakterije s površine jaja.

Namakanje u otopini
Prelijte jaja vodom i promiješajte da se sol i soda bikarbona otope. Ostavite jaja da stoje u ovoj otopini oko 5 minuta kako bi se proces pripreme maksimalno iskoristio.

Ispiranje i dodavanje octa
Nakon što ste jaja izvadili iz otopine, isperite ih papirnatim ubrusom, zamijenite vodu i dodajte malo octa u vodu za kuhanje. Ocat dodatno pomaže u omekšavanju ljuske, olakšavajući kasnije guljenje.

Kako skuhati jaja:
Stavite vodu u lonac i dodajte jednu žličicu soli. Jaja ne stavljajte u hladnu ili kipuću vodu, već u vodu koja počinje stvarati mjehuriće – to je idealna temperatura. Žumance se počinje vezati nakon otprilike 6 minuta, a jaja se preporučuje kuhati između 8 i 10 minuta za tvrdo kuhana jaja. Kada su jaja gotova, stavite ih u hladnu vodu i dodajte nekoliko kockica leda. Ovaj korak dodatno pomaže da se ljuska odvoji od bjelanjka.

Trik za lakše guljenje jaja:
Za još lakše guljenje jaja, prije kuhanja lagano udarite jaje na donji širi dio, ali pazite da ne razbijete ljusku. Stavite jaje u vodu i kuhajte kao i obično. Kada voda počne ključati, primijetit ćete kako se pukotina u ljusci povećava, što će olakšati guljenje.

Nakon što su jaja kuhana, stavite ih u manju posudu napola napunjenu vodom. Pokrijte posudu čvrstim poklopcem i snažno protresite nekoliko puta sa strane na stranu. Kada otvorite posudu, ljuska će se sama skinuti, a jaje će ostati cijelo i bez oštećenja.

Kako čuvati jaja:
Jaja se najbolje čuvaju na suhom i hladnom mjestu, s vrhom okrenutim prema dolje. Ako planirate kuhati tvrdo kuhana jaja, izvadite ih iz hladnjaka i ostavite da se zagriju na sobnu temperaturu prije kuhanja. Svježa jaja se teže gule, pa ih je bolje malo odmoriti prije upotrebe.

Test svježine jaja:
Svježinu jaja možete provjeriti jednostavnim testom s vodom. Napunite posudu vodom i stavite jaje u nju:

Ako jaje potone na dno, svježe je i sigurno za upotrebu. Ako lebdi u sredini posude, jaje više nije potpuno svježe, ali je još uvijek jestivo. Ako jaje ispliva na površinu, izbjegavajte njegovo korištenje jer je pokvareno.

Vrijeme kuhanja jaja:

Vrijeme kuhanja ovisi o tome kakvu konzistenciju jaja želite postići:

3-minutno jaje:
Meko kuhano jaje s tekućim žumancem, obično se jede kašikom iz držača za jaja.

5-minutno jaje:
Belance je čvršće, ali je žumance još uvijek tekuće.

6 i ½ minuta jaje:
Savršeno jaje – bjelanjak je potpuno kuhan, a žumance ostaje kremasto.

10-minutno jaje:
Tvrdo kuhano jaje s potpuno kuhanim bjelanjkom i žumancem.
Isprobajte ovaj jednostavan trik i uživajte u savršeno kuhanim jajima svaki put!

Kako vi kuhate jaja? Podijelite svoje savjete i trikove u komentarima!