Namirnice koje trebate izbjegavati nakon 19 sati ako želite smršaviti: Stručnjaci savjetuju – ovo su zabranjene opcije

Preskakanje večere nije najbolji pristup ako želite smršaviti. Ključ uspjeha leži u pametnom planiranju obroka. Često čujemo savjet da je dovoljno izbaciti večeru kako bismo izgubili kilograme. Međutim, stručnjaci upozoravaju da je ovaj savjet štetan, jer preskakanje večernjeg obroka može donijeti više štete nego koristi. Važno je pažljivo osmisliti jelovnik i izbjegavati određene namirnice koje mogu negativno utjecati na organizam ako se konzumiraju nakon 19 sati.

Namirnice koje trebate izbjegavati:

Slana hrana – Višak soli može uzrokovati zadržavanje tekućine u tijelu i dovesti do oticanja sljedećeg jutra.

Proizvodi od brašna i slatkiši – Noću se metabolizam usporava, a konzumacija ovih namirnica negativno utječe na vašu figuru.

Masna hrana – Ova hrana ne samo da ometa probavu, već može uzrokovati i probleme sa spavanjem.

Kava i čokolada – Iako okrepljuju, kava i čokolada mogu vas držati budnima i otežati uspavljivanje.

Alkohol – Osim što je kaloričan, alkohol ometa prirodni ritam tijela, remeti san i potiče nesanicu.

Ako osjetite glad navečer, nema potrebe trpjeti. Važno je samo odabrati lako probavljivu hranu koja neće ometati vaš san.

Preporučene namirnice za večernji obrok:

Mliječni proizvodi

  • Kefir – Posebno je preporučen za večernji obrok jer sadrži proteine, smiruje glad i pomaže u probavi. Također ima blagotvoran učinak na mikrofloru probavnog trakta, smanjuje kiselost i pomaže bržem razgradnji hrane.
  • Jogurt s niskim udjelom masti ili kiselo mlijeko također su odlične alternative.

Povrće

  • Gotovo sve vrste povrća su odličan izbor za večeru jer su niskokalorične i bogate vlaknima. Povrće poput kupusa i mrkve povoljno djeluje na crijeva, potiče sagorijevanje masti i jača imunološki sustav.
  • Cikla sadrži betain i pektin, koji pomažu u sagorijevanju masti, dok vlakna iz celera poboljšavaju probavu i uklanjaju višak vode iz tijela.
  • Pečeni krumpir također je dopušten, ali izbjegavajte pržene varijante.

    Voće

  • Samo određene vrste voća su pogodne za večernji obrok. Citrusi su bogati vlaknima, poboljšavaju probavu, smanjuju kolesterol i uklanjaju toksine. Banane potiču oslobađanje serotonina, što osigurava miran san i ubrzava metabolizam. Međutim, osobe koje žele izgubiti kilograme trebaju ih konzumirati umjereno zbog njihove kalorijske vrijednosti.
  • Zelene jabuke, kruške, ananas, mango i kivi su sigurni izbori. Izbjegavajte grožđe jer sadrži puno šećera, kao i sušeno voće koje je kalorično.

Pića

  • Izbjegavajte pića s kofeinom, poput kave i crnog ili zelenog čaja, prije spavanja. Umjesto toga, odlučite se za toplo mlijeko s medom, koje smiruje živčani sustav i poboljšava kvalitetu sna.
  • Voda je uvijek dobar izbor, jer pomaže smanjiti osjećaj gladi, uravnotežuje razinu vode i soli te poboljšava probavu.

Pravilno odabran večernji obrok može vam pomoći da se osjećate lagano, poboljšate san i podržite proces mršavljenja, stoga birajte mudro!

Zaključak je da večera ne mora biti neprijatelj vašem cilju mršavljenja, ali je ključ u odabiru namirnica koje konzumirate nakon 19 sati. Izbjegavanje teške, masne i slatke hrane, kao i pića s kofeinom i alkoholom, pomoći će vam ne samo da održite zdravu težinu, već i da osigurate miran san i bolju probavu. Umjesto toga, birajte lako probavljive namirnice poput povrća, mliječnih proizvoda i određenih vrsta voća, kako biste potaknuli metabolizam i olakšali organizmu noćni odmor. Pametne prehrambene odluke u večernjim satima mogu biti važan korak ka postizanju željenih rezultata.