Razumijete li zašto vam ruke i noge trnu? Evo šta se dešava u vašem tijelu i kako to možete spriječiti!

Osjećaj trnjenja, poznat kao parastezija, javlja se kao bockanje ili utrnulost u različitim dijelovima ruku – prstima, dlanovima i nadlanicama. Ovaj simptom se smatra normalnim ako traje kratko, obično nekoliko minuta, i često ga povezuju s privremenim pritiskom na živce, poput zaspivanja na ruci. Međutim, ako utrnulost traje duže od nekoliko sati ili postane hronična, važno je da se obratite ljekaru jer dugotrajna parastezija može dovesti do trajnog gubitka osjeta u zahvaćenim udovima.

Mogući uzroci trnjenja u rukama
Najčešći uzrok trnjenja ruku je oštećenje ili pritisak na živce. Kada su živci u određenom dijelu tijela uklješteni ili pod pritiskom, protok krvi može biti smanjen, što dovodi do pojave parastezije. Različiti faktori mogu uticati na ovaj simptom, uključujući starosnu dob, određene bolesti, lošu cirkulaciju, pa čak i hormonalne promjene. Važno je razlikovati da li je trnjenje prolazno ili ukazuje na ozbiljniji problem.

Jedan od najpoznatijih uzroka trnjenja u rukama je sindrom karpalnog tunela. Karpalni tunel je uski prolaz kroz koji prolaze tetive i srednji živac od lakta do šake. Tetive koje kontroliraju pokrete prstiju su obložene membranom koja olakšava njihov rad. Dugotrajan pritisak ili napor na ovaj dio može izazvati upalu, što rezultira trnjenjem prstiju.

Kod trudnica, zadržavanje vode u tijelu često dovodi do povećanog pritiska na centralni živac, što može uzrokovati trnjenje prstiju i šaka. Ovo stanje obično se javlja u drugom ili trećem tromjesečju trudnoće i uglavnom nestaje nakon poroda.

Dijabetes je još jedan ozbiljan uzrok trnjenja, jer nekontrolisani šećer u krvi može oštetiti periferni nervni sistem. Ako se ne tretira adekvatno, dijabetes može uzrokovati ozbiljne komplikacije, uključujući amputaciju udova.

Pored ovih uzroka, trnjenje može biti povezano i s autoimunim bolestima, infekcijama, multiplom sklerozom, artritisom, išijasom, migrenama, teškim metalima ili hemikalijama, zračenjem, konzumacijom alkohola i cigareta, trovanjem morskim plodovima, promrzlinama, te ujedima insekata i životinja. Često, fizički napor ili ponavljanje istih pokreta u zglobu, poput rada za računarom ili korištenja mobilnog telefona, mogu izazvati ove simptome.

Kako spriječiti trnjenje ruku i nogu?
Prvi korak u prevenciji trnjenja je prepoznavanje i uklanjanje uzroka. Ako su simptomi povezani s ponavljajućim pokretima ili dugotrajnim fizičkim naporom, odmaranje i pravilno držanje mogu pomoći. Redovno istezanje i vježbanje također mogu poboljšati cirkulaciju i smanjiti pritisak na živce.

U slučaju hroničnog trnjenja, obavezno se obratite ljekaru kako biste utvrdili tačan uzrok i započeli odgovarajući tretman. Pravovremena intervencija može spriječiti ozbiljnije komplikacije i poboljšati kvalitetu života.

Zaključak
Trnjenje ruku i nogu može biti prolazna i bezopasna pojava, ali kada postane učestalo ili dugotrajno, može ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme. Razumijevanje uzroka ovog stanja ključno je za pravovremenu reakciju i sprečavanje mogućih komplikacija. Bez obzira na to da li se radi o privremenom pritisku na živce, hormonskim promjenama ili ozbiljnijim zdravstvenim stanjima poput dijabetesa ili sindroma karpalnog tunela, prepoznavanje simptoma i traženje medicinske pomoći može značajno poboljšati vaše zdravlje i spriječiti trajne posljedice. Uvijek slušajte svoje tijelo i reagirajte na znakove koje vam šalje – vaše zdravlje nema cijenu.