Čaj od Listova Orasa: Prirodni Eliksir za Cijeli Organizam
Ne propustite priliku da iskoristite prvo proljetno lišće orasa za pripremu moćnog čaja koji čisti cijeli organizam. Ovaj čaj se koristi najviše 10 dana u proljeće i donosi brojne zdravstvene koristi.

Oras – Čarobna Biljka
Oras je izuzetno svestrana biljka koja se koristi na mnoge načine. Osim plodova, upotrebljavaju se i ljuske, kora, grane, listovi i deblo. Ruski naučnik Mičurin nazvao je oras “voćkom-kombinatom” jer se kod ove biljke koristi sve: lišće, pupoljci, mladi nezreli orasi, ljuska mladih oraha, zreli plodovi i drvo.

Zdravstvena Svojstva Listova Orasa
Listovi orasa su izuzetno zdravi i bogati taninima, žućkastim uljima, kiselinama te tvarima ljutog i gorkog ukusa. Oni se mogu koristiti za pripremu sirupa, ekstrakata, tinktura, boja za kosu i kožu, kozmetičkih krema i ulja za sunčanje. Najbolje je upotrijebiti listove dok su zeleni i svježi. Pored toga, listovi orasa imaju insekticidno djelovanje – svježi listovi svojim jakim mirisom tjeraju mrave, moljce, uši, stjenice i druge kukce.

Detoksikacija i Jačanje Imuniteta
Čaj od mladog lišća orasa, uz dodatak meda, koristi se kao sredstvo za detoksikaciju organizma, jačanje želuca i poboljšanje probave i krvne slike. Pomaže kod čireva, kostobolje, gnojnih rana te se koristi za ispiranje i oblaganje upaljenih očiju. Čaj savršeno čisti krv, poboljšava metabolizam i podržava cjelokupno zdravlje.

Sastojci i Koristi
Listovi orasa sadrže askorbinsku kiselinu, vitamin B1, glikozide, flavonoide, karoten i druge korisne supstance. Oni toniraju i smiruju kožu, pomažu u zarastanju rana i djeluju kao laksativ. Preporučuju se kod iscrpljenosti, dijareje, avitaminoze i zaraznih bolesti. Čaj od listova orasa također se preporučuje dojiljama kako bi povećale laktaciju i spriječile mastitis.

Priprema i Upotreba Čaja od Listova Orasa

Priprema Listova:
Odvojite listove orasa od peteljki. Osušite listove (3-7 dana u zatvorenom i dobro ventiliranom prostoru, raspoređeno u tankom sloju, povremeno okrećući). Kad se osuše, stavite ih u papirnatu vrećicu.

Konzumacija:
Da biste vratili energiju i osnažili tijelo, pijte čaj od listova orasa 3 do 4 puta dnevno, ali malim gutljajima – samo po jednu žlicu.

Čaj za Krv, Šećer i Metabolizam

Čaj od lista orasa pomaže organizmu tako što čisti krvne žile, smanjuje visok nivo šećera u krvi i poboljšava metabolizam

Recept:
Jednu žlicu smrvljenih suhih listova orasa prelijte s jednom šoljicom vrele vode.
Čaj neka odstoji jedan sat, a zatim ga procijedite. Pijte po pola šoljice 4 puta dnevno (znači da je potrebno skuhati 2 šoljice ovog čaja).

Uvarak od Lišća Orasa za Kožna Oboljenja

Kod kožnih oboljenja kao što su ekcemi, lišajevi i gnojni osipi, pripremite uvarak od listova orasa.

Recept:
Pet žlica mljevenih suhih listova orasa prelijte s pola litre vode. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Kada se ohladi, procijedite uvarak. S ovim uvarakom premažite problematična mjesta na koži nekoliko puta dnevno.

Zaključak
Čaj od listova orasa je prirodni eliksir koji donosi brojne zdravstvene koristi. Iskoristite prednosti ove čarobne biljke i pripremite čaj koji će očistiti vaš organizam, poboljšati zdravlje i dati vam energiju. Uključivanjem čaja od listova orasa u svoju svakodnevnu rutinu možete prirodno podržati svoje zdravlje i vitalnost. Redovita konzumacija ovog čaja doprinosi općem blagostanju i jačanju imuniteta. Ne zaboravite iskoristiti sve blagodati koje nam priroda nudi kroz ovu nevjerojatnu biljku.