100 miliona ljudi će snositi teret: cikloni donose kišu, jak snijeg, poplave
Očekuju se vjetrovi do 100 km/h

Sjedinjene Države će biti pogođene snažnim olujama u naredna tri dana. Očekuju se rizici od kiše, snijega, susnježice, grmljavine i tornada.

Trenutno u centralnom dijelu Sjedinjenih Država pada jak snijeg, a u južnom dijelu Sjedinjenih Država jaka kiša, jaki pljuskovi i pljuskovi s grmljavinom. Dijelove Teksasa, Oklahome, Louisiane, Alabame, Mississippija, Georgije i drugih država na jugu i jugoistoku Sjedinjenih Država pratit će jaka grmljavina i prijetnja tornada, dok će ledena kiša zahvatiti jug Sjedinjenih Država i jugoistočne države. U centralnim područjima ima snijega.

Jak snijeg će zahvatiti područje Velikih jezera u subotu uveče, uz još veći pad temperature.

Inače, ovaj olujni sistem nastao je zbog strujanja toplih vazdušnih masa iz Meksičkog zaliva i leda iz Kanade.

Najveći rizik od tornada očekuje se duž obale Zaljeva i stotinama kilometara u unutrašnjost.

Očekuje se da će u centralnom dijelu Sjedinjenih Država pasti 20 centimetara snijega, uz veći rizik od kiše koja se smrzava, a prodor hladnog fronta donijet će i značajan pad temperature.

Olujni sistem će se kretati prema istoku, prema Atlantskom okeanu, gdje će tokom vikenda “eksplodirati” iznad istočne obale i Atlantskog okeana, donoseći jače oluje na istoku i sjeveroistoku Sjedinjenih Država. Obilne kiše i oluje, zajedno sa naletima od nekoliko metara, očekuju se u državama istočne obale od Sjeverne Karoline do Washingtona i južnog New Yorka. Očekuju se količine padavina do 100 litara po metru kvadratnom, uz opasnost od poplava.

Istovremeno, jaki cikloni sa Atlantskog okeana doneće jak sneg i jake vetrove od 80 do 100 kilometara na sat. Mećava će se javiti u severnom Njujorku, rudnicima i priobalnim područjima. Biće napadnut talasima od nekoliko metara. Najjače snježne padavine očekuju se u Novoj Engleskoj, široj oblasti Bostona i severnom delu Njujorka, sa do pola metra snega koji će padati tokom dva dana, a ponegde i do metar.

Očekuje se da će više od 100 miliona Amerikanaca, ili skoro svaki treći Amerikanac, doživjeti loše vrijeme od večeras do vikenda. Najjače oluje zahvatit će južne i sjeveroistočne Sjedinjene Američke Države, kao i centralne, istočne i jugoistočne Sjedinjene Američke Države i područja oko Velikih jezera.

Olujni sistem će donijeti rizik od jakih grmljavina i tornada širom New Orleansa i Houstona, jake kiše i poplava u državi Washington, snijega u Bostonu i jake kiše, zatim snijega i obilnih padavina u New Yorku. vjetar.

Očekuje se da će se vrijeme stabilizirati od ponedjeljka jer se olujni sistem nastavlja prema istoku preko sjevernog Atlantika.