Tokom niza godina, Mercedes-Benz GLC se čvrsto etablirao kao istaknuti konkurent na tržištu luksuznih SUV vozila srednje veličine.

Međutim, sa prilivom konkurenata, australska divizija Mercedes-Benza odlučila je da pojednostavi svoju ponudu nudeći liniju jednog modela. Ova strateška odluka ima za cilj da se pozabavi izazovima snabdevanja i zadovolji želje njihovih zahtevnih kupaca.
Od svog predstavljanja 2015. godine, GLC je konstantno držao dominantnu poziciju u svom segmentu, dostigavši ​​vrhunac 2020. Međutim, Tesla se u poslednje vreme pojavio kao veliki konkurent.

Ipak, sa sigurnošću se može zaključiti da je GLC postigao veliki uspjeh za njemački brend.
Usred naše tendencije da pažljivo ispitamo luksuzne brendove zbog njihove zamršene ponude, ispunjene brojnim modelima i opcijama motora, Mercedes-Benz se ističe svojim aerodinamičnim pristupom. Odluka kompanije da se fokusira na jedan model može se posmatrati kao dobrodošla promena. Mercedes-Benz je otkrio da je zapanjujućih 65 posto kupaca izrazilo svoju sklonost prema GLC300 od njegovog predstavljanja 2019. godine.
Prilikom lansiranja, može se vidjeti da značajna većina, otprilike dvije trećine, kupaca želi upravo ono što trenutno testiramo.

Međutim, važno je priznati da još uvijek postoji preostalih 35 posto onih koji ne dijele ovu sklonost. Uprkos tome, i trenutno i verovatno u budućnosti, GLC300 će nastaviti da postoji kao poseban i nezavisan model.

U ovom konkretnom segmentu tržišta, konkurencija je žestoka i nastavlja da se zaoštrava, posebno s pojavom električnih opcija. Podrazumeva se da su BMW i Audi najistaknutiji konkurenti, jer su dugo prisutni u svakom segmentu u koji ulaze, pored ostalih članova cenjene nemačke „velike trojke“.

 

Ipak, Volvo je dugo pružao zadivljujuću alternativu, dok brendovi kao što su Lexus, Genesis, Porsche, pa čak i Alfa Romeo predstavljaju za sebe vrijedan pažnje, podsjećajući nas da ne zanemarimo njihov doprinos.

Ako razmišljate o alternativi tradicionalnim vozilima, Tesla Model I svakako treba uzeti u obzir. Donošenje odluke ove veličine zahtijeva pažljivo razmatranje prije nego što se posvetite bilo kakvom sporazumu.
Međutim, GLC ostaje dominantan i očekuje se da će ova nova iteracija zadržati svoj zamah. Mercedes-Benzov progresivni pristup, sa potpunim prelaskom na električna vozila, osigurava da neće biti plug-in hibridnog GLC-a, niti da postoje namjere da se uvedu dizel GLC200 ili GLC.

Koja je cijena Mercedes-Benz GLC-a ?

Početna cijena je 103.370 dolara, bez usputnih troškova. Ne samo da je raspon modela jednostavan, već je Mercedes-Benz također pojednostavio opcije. Kao osvježavajući potez, metalik boja je sada uključena kao standardna oprema za GLC. Uz to, postoje samo dvije ekskluzivne opcije boja koje su dostupne za dodatnih 1.500 USD, zajedno sa opcionim točkovima za 1.000 USD. Odabir vašeg novog GLC-a bit će proces bez muke.

Kada se razmatraju primarni rivali Audija i BMW-a, postaje evidentno da Audi K5 45 TFSI Sport nudi izuzetnu vrijednost, počevši od 92.000 dolara prije dodatnih troškova. Nasuprot tome, BMW kDrive 30i počinje od 97.900 USD prije nego što se uračunaju dodatni troškovi. Važno je naglasiti da je Mercedes-Benz odlučio opremiti standardni GLC nizom impresivnih karakteristika, što znači da ako želite da ostanete što bliže osnovnu cijenu koliko je to moguće, nećete morati značajno povećati ukupne troškove.

Prikazana cijena uključuje uzorak automobila opremljen standardnom metalik bojom, Plus paketom i bez dodatnih funkcija, što rezultira približnom cijenom od nešto manje od 118.000 dolara u Sidneju.

Kolika je količina unutrašnjeg prostora dostupna u Mercedes-Benz GLC?

Po ulasku u vozilo i potpunom uranjanju u okolinu, postaje očigledno da je početni utisak o vrhunskom enterijeru zaista tačan. GLC kabina koristi tehnologiju roll-and-plug koju je Mercedes-Benz koristio u svojim vrhunskim modelima kao što su S-Klasa i GLS, što rezultira nivoom kvaliteta i performansi koji je očigledan u cijelom. Dizajn kabine je izuzetan, može se pohvaliti visokim standardom završne obrade i obiljem vrhunske izrade.
Putovanje do odredišta i nazad, koje traje ukupno dva sata, prilično je ugodno i nimalo iscrpljujuće. Sjedala pružaju izuzetnu udobnost i podršku, postižući savršenu ravnotežu između čvrstoće i mekoće. Nećete morati da izađete iz njih nakon samo nekoliko sati; međutim, uvijek je dobra ideja napraviti pauzu i protegnuti noge. Kada su u pitanju porodični izlasci, prednja sedišta GLC-a su zaista izvanredna.

U drugom redu je najprimetnije blago proširenje međuosovinskog razmaka. Stvarna mjerenja dobro se pretvaraju u opipljivu razliku. Što se tiče prostora za glavu, ima dovoljno prostora, dimenzija šest stopa, kako bi se osigurala udobnost putnika. Jedini slučaj u kojem bi drugi red mogao biti skučen je da tri velike odrasle osobe sjede jedna pored druge. Međutim, prostor za noge, prostor za koljena i prostor za glavu su odlični. Posebno mi se dopao ugao naslona, ​​jer je postavljen tako da spreči preterano uspravan položaj sedenja.
Kabina nudi dovoljno mogućnosti za odlaganje koje se pokazalo prilično praktičnim. Važno je napomenuti da je drugi red opremljen sopstvenim AC kontrolama, što je zgodna karakteristika za one koji kreću na produžena porodična putovanja. Osim toga, preglednost sa svakog od četiri vanjska sedišta je izuzetna, a na raspolaganju je i mnoštvo podešavanja prednjih sedišta kako bi se osigurala maksimalna udobnost za sve putnike.

Sa naletom rasta GLC-a, tovarni prostor je takođe doživeo opipljivu nadogradnju. Proširio se za 50L, što je rezultiralo izdašnim kapacitetom od 620L. Ako vam treba još više prostora, drugi red se može podijeliti u konfiguraciji 40:20:40, što omogućava izvanrednih 1680L prostora za pohranu. Osim toga, električna vrata prtljažnika rade brzo, osiguravajući da nećete morati izdržati mokraću kišu dok čekate da se otvore.

Da li su Apple CarPlay i Android Auto dostupni u Mercedes-Benz GLC-u?

Tokom našeg početnog testiranja, otkrili smo da je Apple CarPlay radio besprijekorno kada je povezan putem kabla, pružajući odličnu kvalitetu poziva, brzo vrijeme odziva i besprijekoran prijenos muzike. Fokus infotainment sistema je ekspanzivni ekran osetljiv na dodir od 11,9 inča, koji veoma reaguje na komande na dodir i lak za korišćenje, čak i za one koji su novi u sistemu. Iako postoje mnoge zamršenosti koje treba dalje istražiti, naš prvi utisak je da sistem nije pretjerano komplikovan.

Besprekorna integracija ekrana u kontrolnu tablu je nešto što smatram privlačnim. Za razliku od mnogih drugih ekrana, ne odaje utisak da je to naknadno. GLC, uprkos svojoj veličini, uspeva da se uklopi bez privlačenja preterane pažnje. Za razliku od drugih sistema koji su nam stvarali poteškoće kada je u pitanju pristup funkcijama grijanja i hlađenja preko ekrana, GLC300 je jednostavan za korištenje i jednostavan za navigaciju.
Kada ste u pokretu, imate pogodnost lakog pristupa i upravljanja njima. USB-C portovi su pogodno smješteni unutar kante na središnjoj konzoli, dok pametno pozicionirana bežična podloga za punjenje pametnog telefona osigurava da vaš telefon ostane sigurno na mjestu.
Jedan značajan aspekt je digitalni ekran vozača, dimenzija 12,3 inča, koji nudi široke mogućnosti prilagođavanja. Udubićemo se u ovu funkciju tokom našeg produženog perioda sa novim GLC-om. Pruža niz funkcionalnosti kao što su mapiranje, kontrola telefona, sveobuhvatni podaci o vožnji i različiti rasporedi biranja za odabir. Uz to, ekran prikazuje značajan dio mogućnosti off-road načina rada.

Možete pristupiti raznim uslugama Mercedes Me connect koristeći svoj upareni pametni telefon. Ove usluge vam omogućavaju daljinsko zaključavanje i otključavanje vašeg vozila, pristup navigaciji u automobilu, praćenje lokacije vašeg vozila, provjeru nivoa goriva i servisnih informacija, pa čak i praćenje ukradenog vozila.
Sigurnosne karakteristike Mercedes-Benz GLC-a su opsežne, kao što se i očekivalo od vozila koje je dobilo pet zvjezdica od ANCAP-a. GLC300 je opremljen sveobuhvatnim setom standardne sigurnosne opreme, uključujući dvostruke prednje, bočne, grudi i bočne vazdušne jastuke za zaštitu glave.

Pored toga, dolazi sa vazdušnim jastukom za kolena vozača i centralnim vazdušnim jastukom koji nudi dodatnu zaštitu za putnike na prednjim sedištima u slučaju bočnog sudara. ANCAP-ov slom GLC-ove sigurnosne tehnologije je dugotrajan, što odražava posvećenost vozila da osigura sigurnost putnika.
Važno je spomenuti impresivne elektronske sigurnosne karakteristike. Vrijedi naglasiti da tokom naše testne vožnje nijedan od elektronskih sistema nije pokazao bilo kakvo abnormalno ili nametljivo ponašanje. Međutim, mi ćemo ove sisteme još jednom detaljno ispitati kada budemo imali priliku da provedemo nedelju dana sa GLC-om nakon njegovog zvaničnog izdavanja.

Autonomni sistem za kočenje u slučaju nužde, koji obuhvata detekciju od automobila do auta, pješaka i biciklista, zajedno s funkcijom pomoći pri raskrsnici i rikverc, ključna je komponenta standardnih funkcija. Osim toga, sistem podrške za traku, opremljen asistencijom za zadržavanje trake (LKA), upozorenjem o napuštanju trake (LDV) i trakama za naglo kočenje (ELK), osigurava sigurnu i sigurnu vožnju. Napredni sistem pomoći pri brzini (SAS) dodatno poboljšava cjelokupno iskustvo vožnje.

Troškovi održavanja Mercedes-Benz GLC-a su uobičajena briga.

Na sreću, novi GLC dolazi sa petogodišnjom garancijom koja pokriva neograničenu kilometražu, u skladu sa industrijskim standardom. Osim toga, intervali servisiranja su prilično zgodni, omogućavajući 25,000 km ili 12-mjesečni razmak između termina. Ovo je posebno korisno za pojedince koji imaju tendenciju da skupe značajan broj kilometara. Važno je napomenuti da prilikom kupovine vozila imate mogućnost da odaberete servisni plan koji odgovara vašim potrebama. Dostupna su tri izbora: trogodišnji, četverogodišnji ili petogodišnji plan.

Cijene za ove planove su prilično razumne, s troškovima u rasponu od 3100 do 6455 dolara.