Značaj Održavanja Vlažnosti Kože
Održavanje odgovarajuće razine vlage u koži ključno je za opće zdravlje i sprečavanje suhoće koja može dovesti do nakupljanja mrtvih stanica na površinskom sloju kože, poznatom kao stratum corneum. Posebno su ugrožene osobe koje mnogo vremena provode sjedeći za računalom.

Upozorenja o Suhoći Kože
Prisutnost suhe kože može ukazivati na razne zdravstvene probleme. Suha koža može biti rezultat različitih faktora, uključujući alergijske reakcije, atopijski dermatitis, pa čak i vazomotorni rinitis. Kada koža na rukama postane suha i ispucala, to može signalizirati nedostatak apsorpcije vitamina A, B i D, što može ukazivati na specifične zdravstvene probleme.

Znakovi i Simptomi
Psorijaza se obično manifestira crvenim, ljuskavim mrljama, naročito na laktovima i koljenima. Kod dijabetesa, suha koža može biti simptom povećane osjetljivosti na bakterijske i gljivične infekcije.

Savjet Dermatologa
Ako primijetite pretjeranu suhoću, svrbež ili nelagodu na koži laktova, dr. Irina Skorogudaeva preporučuje konzultaciju s liječnikom. Prije upotrebe bilo koje kreme, važno je savjetovati se s dermatologom kako biste osigurali odgovarajući tretman, jer neka stanja kože zahtijevaju specijaliziranu medicinsku njegu. U nekim slučajevima, mogu biti potrebni dodatni pregledi kod endokrinologa ili gastroenterologa.

Za blagu suhoću kože, preporučuje se nježni piling nekoliko dana i dosljedna hidratacija kremama, losionima i uljima koje preporučuju dermatolozi.

Zanimljivosti o Suhoći Kože

Sezonske Promjene:
Suha koža često se pogoršava zimi zbog hladnog zraka i smanjene vlažnosti. U zatvorenim prostorima grijanje može dodatno isušiti kožu, pa je važno koristiti ovlaživače zraka.

Voda:
Iako može zvučati kontradiktorno, prečesto pranje ruku i tuširanje mogu dodatno isušiti kožu. Topla voda i sapuni uklanjaju prirodna ulja s površine kože, pa je preporučljivo koristiti mlaku vodu i blage, hidratantne sapune.

Hidratacija Iznutra:
Pijenje dovoljno vode ključno je za održavanje hidratacije kože iznutra. Međutim, voda nije jedino rešenje; unos zdravih masti, poput omega-3 masnih kiselina iz ribe i lanenog ulja, takođe može pomoći u održavanju kože hidratiziranom.

Stres:
Visok nivo stresa može negativno utjecati na kožu, uključujući uzrokovanje ili pogoršanje suhoće kože. Tehnike opuštanja kao što su meditacija, joga ili šetnje u prirodi mogu pomoći u smanjenju stresa.

Ishrana:
Određene namirnice mogu pomoći u održavanju zdrave kože. Hrana bogata antioksidansima, kao što su voće i povrće, može pomoći u borbi protiv oštećenja kože uzrokovanih slobodnim radikalima.

Kozmetički Proizvodi:
Neki kozmetički proizvodi, posebno oni koji sadrže alkohol, mogu dodatno isušiti kožu. Preporučuje se korištenje proizvoda koji sadrže hidratantne sastojke kao što su hijaluronska kiselina, glicerol i ceramidi.

Sunce:
Izlaganje suncu može isušiti kožu, pa je važno koristiti kremu za sunčanje čak i zimi. UV zrake mogu oštetiti kožu i ubrzati proces starenja, što dodatno doprinosi suhoći.

Ekcemi:
Ekcemi su uobičajeni kožni problem koji može uzrokovati ekstremnu suhoću i svrbež. Upravljanje ekcemima često uključuje upotrebu specijaliziranih krema i izbjegavanje okidača kao što su određeni sapuni i deterdženti.

Značaj Spavanja:
Kvalitetan san igra važnu ulogu u zdravlju kože. Tijekom spavanja, koža se regenerira i popravlja, pa je nedostatak sna povezan s lošim stanjem kože, uključujući suhoću.

Zagađenje:
Zagađenje zraka može negativno utjecati na kožu, čineći je suhom i iritiranom. Antipolucijska zaštita u obliku krema koje stvaraju barijeru na koži može pomoći u zaštiti od zagađenja.