Jaka oluja, koju karakterišu jaki udari vetra, hladne temperature i obilne snežne padavine, zahvatila je velika područja Rumunije, Bugarske i istočne oblasti Srbije. Pored toga, ovaj vremenski fenomen je uticao na nešto šire geografsko područje, posebno na region Moldavije. Prema izvještajima rumunskih medija, i glavni grad Bukurešt i regija Tulcea, koja dijeli granicu s Ukrajinom, zadesile su snježne padavine.

 

 

Digi24 prenosi da je, na osnovu podataka Inspektorata za vanredne situacije, bilo ukupno 15 vozila u kojima su se nalazile oko 32 osobe koje su prvobitno prijavljene da su se zaglavile na putu. Međutim, kako je dan odmicao, ovaj broj se značajno povećao na 78 vozila sa otprilike 63 osobe. Shodno tome, spasioci su bili primorani da preduzmu misije kako bi pomogli onim pojedincima koji su se zatekli u tom području. Osim toga, samo u regiji Tulcea, nevjerovatnih 47.119 domaćinstava u 53 različita naselja ostalo je bez pristupa struji. Osim spašavanja mještana, spasioci su imali zadatak i spašavanje posjetitelja i penjača koji su ostali zaglavljeni u masivu Marang

 

Ono što je dodatno pojačalo nesrećne okolnosti jeste činjenica da su ove osobe krenule na put uprkos tome što su bile svjesne oluje koja je bila najavljena. Štaviše, tadašnji vremenski uslovi bili su daleko od idealnih, sa već nagomilanim debelim slojem snijega od 15 centimetara i kontinuiranim padavinama koje su trajale dva ili tri dana uzastopno. Shodno tome, postalo je očigledno da uslovi za planinarenje jednostavno ne postoje. U Bugarskoj se desio sličan scenario dok su se snježne padavine spustile na regije koje se nalaze na jugozapadu zemlje. Žuto upozorenje i dalje je na snazi ​​za pet specifičnih regiona u zemlji, a to su Sofija, Pernik, Ćustendil i Blagoevgrad, navodi se u saopštenju.

 

 

 

 

Prema pisanju Vesti, snježne oluje na sjeveroistoku Bugarske izazvale su velike prekide u saobraćaju i dovele do toga da je više od 1.000 naselja ostalo bez struje. I narednih dana možemo očekivati ​​slične vremenske prilike, jer meteorolozi prognoziraju da će se vrijeme stabilizovati tek krajem sedmice.

Oglasi - Advertisement