Izbjegavajte ove namirnice ako imate artritis!

Artritis je skup bolesti koje uzrokuju bol, oticanje i ukočenost u zglobovima, a može pogoditi ljude svih uzrasta. Među najčešćim oblicima artritisa su reumatoidni artritis, autoimuna bolest koja napada zglobove, i osteoartritis, koji nastaje zbog habanja zglobova tokom vremena. Još jedan oblik je giht, koji se javlja kada se kristali mokraćne kiseline talože u zglobovima, izazivajući intenzivan bol.

Iako ne postoji jedinstveno rješenje za liječenje artritisa, ishrana igra ključnu ulogu u smanjenju upale i ublažavanju simptoma. Eliminisanjem određenih namirnica, osobe koje pate od artritisa mogu značajno poboljšati kvalitet svog života.

Namirnice koje treba izbjegavati:
Dr. Erik Berg, poznat po savjetima o zdravlju, ističe da osobe koje pate od artritisa, ali i bilo koje vrste upala, treba da izbjegavaju industrijska ulja od sjemenki. Ova ulja, bogata omega-6 masnim kiselinama, mogu pogoršati upalne procese u tijelu, što negativno utiče na zglobove.

Evo koje namirnice trebate izbaciti iz ishrane ako imate artritis:

Industrijska ulja od sjemenki:
Ulja poput sojinog, kukuruznog, suncokretovog i repičinog ulja sadrže visoku količinu omega-6 masnih kiselina, koje mogu doprinijeti upali.

Pržena hrana:
Čips, krompirići, pržena piletina, pržena riba – sve ove namirnice često sadrže velike količine ulja od sjemenki, koje dodatno pogoršavaju simptome artritisa.

Brza hrana:
Burgere, pice, pomfrit i druge oblike brze hrane treba izbjegavati zbog visokog sadržaja nezdravih masnoća i rafinisanih sastojaka.

Prerađeni proizvodi:
Gotovi prelivi za salate, majonez, umaci, pa čak i neki humusi mogu sadržavati ulja od sjemenki, koja povećavaju upalu.

Bijeli hleb i peciva:
Prerađeni ugljikohidrati, poput bijelog hleba, peciva i drugih proizvoda od rafinisanog brašna, mogu izazvati skokove u šećeru u krvi, što dovodi do povećanja upalnih markera u tijelu.

Zdrave alternative
Umjesto ulja od sjemenki, dr. Berg preporučuje korištenje maslinovog ulja ili kokosovog ulja, koje imaju antiinflamatorna svojstva. Ove zdrave masti mogu pomoći u smanjenju upala u tijelu i pružiti neophodne hranjive sastojke za održavanje zdravlja zglobova.

Kako ishrana može pomoći?
Promjenom ishrane i izbjegavanjem hrane bogate omega-6 masnim kiselinama, možete smanjiti upalne procese u tijelu i olakšati simptome artritisa. Pored toga, uključivanje više voća, povrća, orašastih plodova i masne ribe bogate omega-3 masnim kiselinama može pružiti dodatnu zaštitu i smanjiti bolove u zglobovima.

Ishrana može igrati ključnu ulogu u upravljanju artritisom, a izbjegavanje hrane koja potiče upalu je jedan od najvažnijih koraka koje možete poduzeti kako biste poboljšali svoje stanje i smanjili bol u zglobovima.

Namirnice koje pomažu u borbi protiv upale

Riba bogata omega-3 masnim kiselinama: Riba poput lososa, sardine, tune i skuše bogata je omega-3 masnim kiselinama koje imaju snažna antiinflamatorna svojstva. Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju upale u zglobovima, što može ublažiti bolove i ukočenost kod osoba s artritisom.

Maslinovo ulje:
Ekstra djevičansko maslinovo ulje je bogato oleinskom kiselinom, koja ima protuupalna svojstva. Također, maslinovo ulje sadrži antioksidanse poput oleokantala, koji pomaže u smanjenju upalnih enzima, slično kao i nesteroidni antiinflamatorni lijekovi.


Voće i povrće bogato antioksidansima
:
Bobičasto voće (poput borovnica, jagoda i malina), agrumi (naranče, limuni) i zeleno lisnato povrće (špinat, kelj) sadrže velike količine antioksidanasa koji mogu pomoći u borbi protiv upala. Vitamini C i E, koji su prisutni u ovim namirnicama, igraju ključnu ulogu u zaštiti zglobova i smanjenju oksidativnog stresa.

Orašasti plodovi i sjemenke:
Bademi, orasi, chia i lanene sjemenke bogate su zdravim mastima i antioksidansima. Ove namirnice pomažu u smanjenju upale i istovremeno pružaju važne hranjive tvari koje podržavaju zdravlje zglobova.

Začini s antiinflamatornim svojstvima:
Kurkuma i đumbir su poznati po svojim antiinflamatornim efektima. Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, smanjuje upalne procese u tijelu i može pomoći u ublažavanju simptoma artritisa. Đumbir također djeluje kao prirodni antiinflamator, smanjujući bol i ukočenost u zglobovima.

Čaj od zelenog čaja:
Zeleni čaj sadrži spoj EGCG (epigalokatehin galat), koji ima snažna antiinflamatorna svojstva. Redovna konzumacija zelenog čaja može pomoći u smanjenju upalnih procesa i zaštiti zglobova od oštećenja.