Recept za velike, mekane krofne bez prženja u dubokom ulju!

Ako volite velike, mekane krofne posute šećerom, ali želite izbjeći prženje u ulju, imamo savršen recept za vas! Ove krofne iz pećnice pripremaju se dvostruko brže od tradicionalnih, a okus im je nevjerojatan. Prženje u dubokom ulju često nije najzdravija opcija, a priprema tradicionalnih krofni zna biti zahtjevna i dugotrajna. Zato smo pronašli recept za krofne koje ne zahtijevaju prženje, a i dalje su mekane, prozračne i jednostavno neodoljive!

Sastojci:

  • 40 g svježeg kvasca
  • 900 g oštrog brašna (+ 100 g mekog brašna za miješenje)
  • 4 cijela jaja
  • 300 ml jogurta
  • 200 ml vode
  • 150 g šećera (+ dodatnih 150 g za posipavanje)
  • 150 g margarina (+ 100 g za mazanje)

Priprema:

U mlakoj vodi otopite kvasac i dodajte žlicu šećera. U veliku posudu stavite brašno, jogurt, jaja, preostali šećer, otopljeni margarin i kvasac. Sve dobro izmiješajte mikserom dok tijesto ne postane mekano i ljepljivo.

Kad se tijesto dobro poveže, ostavite ga da odstoji sat vremena, dok ne udvostruči volumen.

Nakon što je tijesto naraslo, pospite radnu površinu brašnom, nježno premijesite tijesto i razvaljajte ga na debljinu od 1 do 1,5 cm. Čašom izrežite krofne i slažite ih u tepsiju namazanu margarinom, ostavljajući dovoljno prostora između krofni.

Ostavite krofne da odstoje 15 minuta, a zatim zagrijte pećnicu na 180°C. Pecite ih dok ne postanu zlatno smeđe.

Kad krofne izvadite iz pećnice, premažite ih otopljenim margarinom i uvaljajte u šećer ili mješavinu šećera i cimeta.

Uživajte u ovim brzinskim krofnama koje su savršena poslastica, a bez prženja u ulju!

Ove krofne iz pećnice ne samo da su brže i zdravije od klasičnih prženih krofni, već su i vrlo jednostavne za pripremu, čak i za početnike u kuhinji. Ključ njihove mekoće leži u kombinaciji jogurta i margarina, što im daje bogatu i nježnu teksturu. Kvasac osigurava da krofne narastu u pećnici, postajući prozračne i lagane, a dodatno izbjegavate neugodan miris prženja u ulju.

Osim toga, ove krofne možete prilagoditi po želji – umjesto klasičnog posipavanja šećerom, možete ih puniti džemom, čokoladom ili kremom po izboru nakon pečenja. Također, možete ih napraviti u različitim oblicima za dodatnu zabavu, pogotovo ako pripremate krofne za djecu.

Ako volite eksperimentirati s okusima, umjesto margarina možete koristiti maslac, što će krofnama dati bogatiji okus, a mješavina cimeta i šećera dodatno će pojačati slatkoću i miris. Ovo je recept koji možete lako prilagoditi svojim preferencijama, a rezultat su uvijek meke, sočne i ukusne krofne koje će zasigurno oduševiti vašu obitelj i prijatelje!

Zaključak: Zašto su krofne iz pećnice savršena opcija?

Krofne iz pećnice predstavljaju modernu i praktičnu alternativu tradicionalnim krofnama prženim u ulju, a nude brojne prednosti koje ih čine idealnim izborom za svakodnevnu pripremu. Jedna od najvećih prednosti ovih krofni je brzina pripreme. Dok klasične krofne zahtijevaju prženje, konstantno nadgledanje i često puno vremena provedeno uz štednjak, krofne iz pećnice su spremne dvostruko brže, čime štede vrijeme i energiju.

Također, pečene krofne su zdravija opcija jer ne zahtijevaju prženje u dubokom ulju, što značajno smanjuje unos nepotrebnih masti i kalorija. Ovo je izvrsna alternativa za one koji žele uživati u slatkoj poslastici, a pritom zadržati balans u prehrani i izbjegavati prekomjernu masnoću. Zahvaljujući upotrebi jogurta, margarina i drugih jednostavnih sastojaka, ove krofne zadržavaju svu svoju mekoću i sočnost, bez kompromisa u okusu.

Recept nudi i veliku fleksibilnost – od osnovnog posipanja šećerom do raznih nadjeva i preljeva koji krofne mogu podići na novu razinu. Bez obzira jeste li ljubitelj tradicionalnih krofni sa šećerom u prahu ili preferirate inovativne kombinacije poput čokoladne glazure, krofne iz pećnice možete lako prilagoditi svom ukusu. Osim toga, mogućnost pripreme unaprijed i zamrzavanja tijesta čini ovaj recept još praktičnijim za užurbane dane, kada želite brzu, svježu poslasticu bez puno truda.

Jedan od dodatnih razloga zašto su krofne iz pećnice sjajan izbor je i činjenica da ne prskaju ulje po kuhinji, čineći čišćenje nakon pripreme minimalnim. Ovo znači da ćete nakon pečenja imati više vremena uživati u krofnama, umjesto da provodite vrijeme čisteći masne površine.

U konačnici, krofne iz pećnice su savršena kombinacija brzine, jednostavnosti, zdravlja i prilagodljivosti. Oni koji ih probaju, uživat će u laganoj teksturi, bogatom okusu i mogućnosti eksperimentiranja s različitim varijantama. Ovaj recept nije samo poslastica koja će oduševiti vašu obitelj, već je i rješenje za sve one koji žele uživati u krofnama bez grižnje savjesti.