Da li ste isprobali neki od ovih trikova? Podijelite svoja iskustva u komentarima i olakšajte posao drugima!

Jeste li znali da obična soda bikarbona i Coca-Cola mogu napraviti čuda za vaše kućanstvo? Ovaj nevjerojatno jednostavan trik, koji mnogi koriste godinama, može vam pomoći u borbi protiv tvrdokorne prljavštine, zagorjelih posuda i masnih naslaga. Sve što vam treba su sastojci koje vjerojatno već imate kod kuće. Kad jednom isprobate ovu metodu, oduševit ćete se i zauvijek ćete je koristiti za čišćenje svog posuđa!

Rješenje za zagorjele tave i lonce
Svi znamo koliko neugledno izgledaju zagorjela dna lonaca i tava nakon kuhanja. Te tvrdokorne masne mrlje ne samo da izgledaju ružno, nego ih je često teško očistiti. No, uz ovaj jednostavan trik možete ukloniti i najtvrdokornije mrlje bez ribanja i oštećenja vašeg posuđa.

Potrebni sastojci:

  • 2 žlice sode bikarbone
  • 200 ml Coca-Cole
  • 1 žlica soli
  • 2 žlice deterdženta
  • Plastična vrećica

Postupak:

Priprema smjese:
U manju zdjelu dodajte 2 žlice sode bikarbone i polako ulijevajte Coca-Colu. Smjesa će početi pjeniti zbog kemijske reakcije između sode bikarbone i Coca-Cole, stoga budite oprezni prilikom dodavanja.

Dodavanje soli i deterdženta:
Dodajte jednu žlicu soli i dvije žlice deterdženta te sve dobro promiješajte dok se sastojci potpuno ne sjedine.

Nanošenje smjese na posudu:
Smjesu nanesite četkom na zagorjele dijelove lonca ili tave. Posudu stavite u plastičnu vrećicu i preostalu smjesu ulijte unutra kako bi djelovala na unutarnju stranu lonca.

Vrijeme djelovanja:
Ostavite da smjesa djeluje najmanje 20 minuta. Nakon toga, primijetit ćete da se prljavština počinje odvajati od posude.

Završno čišćenje:
Nakon što izvadite posudu iz vrećice, lagano istrljajte površinu spužvom s grubom stranom. Prljavština će se lako skinuti, a lonac će izgledati kao nov!

Čišćenje bez ribanja
Ova metoda je savršena za sve one koji žele izbjeći dugotrajno ribanje. Kombinacija Coca-Cole i sode bikarbone čini čuda kada je riječ o omekšavanju i uklanjanju zagorjelih mrlja. Osim što čisti, ovaj trik produžuje vijek trajanja vašeg posuđa, jer ne oštećuje površinu lonaca i tava.

Alternativna metoda s octom i papirnatim ubrusima
Ako vam ponestane Coca-Cole, ne brinite – postoji još jedan učinkovit način za čišćenje zagorjelih lonaca i tava, a uključuje samo nekoliko jednostavnih sastojaka: soda bikarbona, sol, deterdžent, papirnati ubrusi i ocat.

Potrebni sastojci:

  • Sol
  • Soda bikarbona
  • Deterdžent za suđe
  • Papirnati ubrusi
  • Ocat

Postupak:

Priprema tave:
Isperite zagorjeli lonac ili tavu pod toplom vodom kako biste uklonili višak masnoće.

Posipanje solju i sodom bikarbonom:
Pospite dno posude obilnim slojem soli, a zatim dodajte sodu bikarbonu.

Deterdžent i papirnati ubrusi:
Dodajte deterdžent za suđe na cijelu površinu, a zatim prekrijte posudu papirnatim ubrusima kako bi deterdžent ostao na mjestu.

Dodavanje octa:
Na kraju, prelijte sve ocatom. Ocat će reagirati sa sodom bikarbonom, stvarajući pjenu koja će omekšati prljavštinu.

Vrijeme djelovanja:
Ostavite posudu da odstoji neko vrijeme, najbolje sat ili dva. Nakon toga prljavština će se jednostavno obrisati bez ribanja.

Čišćenje sapunom i sodom bikarbonom
Ako želite potpuno prirodan način čišćenja bez upotrebe kemikalija, možete isprobati jednostavnu metodu s vodom, sodom bikarbonom i sapunom za pranje rublja. Ovaj postupak je izuzetno učinkovit za čišćenje jako zagorjelih lonaca i tava.

Potrebni sastojci:

  • 2 litre vode
  • 3 žlice sode bikarbone
  • 3 žlice strugotina sapuna za pranje rublja
  • 1 žlica limunske kiseline

Postupak:

Priprema otopine:
U veliki lonac ulijte 2 litre vode i zagrijte je na srednjoj temperaturi. Dodajte sodu bikarbonu, strugotine sapuna i limunsku kiselinu. Miješajte dok se sve ne otopi.

Namakanje posuđa:
Umočite zagorjele posude u ovu otopinu i pustite da se kuha na laganoj vatri 10 minuta.

Završno čišćenje:
Nakon kuhanja, prljavština će se vrlo lako ukloniti s posuđa. Isperite posudu pod toplom vodom i uživajte u čistom loncu ili tavi bez napora.

Zaključak:
Isprobajte ove trikove i produžite vijek trajanja svog posuđa. Bilo da koristite Coca-Colu i sodu bikarbonu, ocat ili jednostavne sapune za pranje, ove metode dokazano djeluju na tvrdokornu prljavštinu i masne naslage. Redovitim održavanjem vašeg posuđa produžit ćete njegov vijek trajanja, a priprema omiljenih jela bit će puno ugodnija. Sljedeći put kad se suočite s tvrdokornim mrljama, sjetite se ovih trikova i vratite svojim loncima i tavama njihov izvorni sjaj!