Kosa opada, stalno ste umorni, osjećate slabost u mišićima: Znakovi da vašem tijelu nedostaje ključan vitamin

Ako primjećujete da vam kosa opada, osjećate konstantan umor i slabost u mišićima, postoji mogućnost da vašem organizmu nedostaje selen. Iako je ovaj mineral potreban samo u malim količinama, njegov nedostatak može ozbiljno utjecati na vaše zdravlje. Selen igra ključnu ulogu u mnogim vitalnim procesima, uključujući pravilno funkcionisanje metabolizma i imunog sistema. Takođe, zdravlje štitne žlijezde direktno zavisi od prisustva selena u organizmu.

Manjak selena može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući kardiovaskularne bolesti, smanjenje kognitivnih sposobnosti, pa čak i neplodnost. Istraživači trenutno ispituju moguću ulogu selena u prevenciji i liječenju određenih vrsta karcinoma, čime se ovaj mineral dodatno ističe kao ključan za opšte zdravlje.

Količina selena u hrani koju konzumirate zavisi od toga koliko je ovaj mineral prisutan u zemljištu iz kojeg dolazi vaša hrana. U područjima s bogatim zemljištem, selen možete pronaći u zelenom povrću, gljivama, sjemenkama, kao i u mesu peradi i ribi. Međutim, ako u vašem regionu zemljište oskudijeva selenom, možda ćete trebati razmisliti o uzimanju suplemenata.

Osim opadanja kose, konstantnog umora i slabosti mišića, oslabljen imunitet je još jedan od pokazatelja nedostatka selena. Zbog toga je važno redovno unositi dovoljne količine ovog minerala, a parovima koji imaju problema s plodnošću često se savjetuje povećan unos selena kao dio terapije.

Pobrinite se da unosite dovoljno selena putem prehrane ili, ako je potrebno, dodataka ishrani kako biste osigurali optimalno zdravlje i funkcionalnost vašeg tijela.Kisele paprike savršen su izbor za vašu zimnicu. Ovaj recept omogućava brzu i jednostavnu pripremu. Očistite paprike i isjecite na trakice. Zatim složite u teglu. U teglu dodajte nekoliko češnjeva bijelog luka. Dodajte jednu veliku kašiku šećera i jednu malu kašičicu soli. Dodajte četri velike kašike sirćeta, a zatim dolijte vodu do vrha tegle. Tegle čvrsto zatvorite i stavite u pećnicu, devedeset minuta na devedeset stepeni. Nakon toga ih ostavite da se ohlade u pećnici. Čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu.

Selen je esencijalan mikronutrijent koji, iako potreban u vrlo malim količinama, igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja organizma. Njegova glavna funkcija odnosi se na zaštitu ćelija od oksidativnog stresa, što znači da pomaže u neutralisanju slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i ubrzavaju proces starenja. Upravo iz tog razloga, selen se često smatra moćnim saveznikom u borbi protiv hroničnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes i čak određene vrste raka.

Pored toga, selen je neophodan za pravilno funkcionisanje enzima zvanih selenoproteini, koji su od ključne važnosti za pravilan rad štitne žlijezde. Ova žlijezda reguliše hormone koji kontrolišu metabolizam, rast i razvoj. Nedostatak selena može pogoršati stanja kao što su hipotireoza ili Hashimotov tireoiditis, autoimuna bolest koja napada štitnu žlijezdu. Zato osobe koje pate od problema sa štitnom žlijezdom često imaju koristi od dodatnog unosa selena.

Jedna od manje poznatih funkcija selena jeste njegov uticaj na reproduktivno zdravlje. Ovaj mineral igra važnu ulogu u proizvodnji sperme kod muškaraca, a nedostatak selena može doprineti smanjenju plodnosti kod oba pola. Zato se često savjetuje parovima koji se suočavaju s problemima u začeću da povećaju unos selena putem ishrane ili suplemenata.

Kada govorimo o hrani bogatoj selenom, posebno je važno obratiti pažnju na brazilske orahe, koji su jedan od najbogatijih izvora ovog minerala. Samo nekoliko oraha dnevno može zadovoljiti dnevne potrebe organizma za selenom. Pored toga, tuna, losos, jaja, smeđa riža i žitarice takođe su odlični izvori selena.

Međutim, kao i kod svakog nutrijenta, važno je ne pretjerivati. Previše selena može izazvati stanje poznato kao selenoza, koje se manifestuje simptomima poput gubitka kose, lomljivih noktiju, umora, iritabilnosti i problema sa probavom. Zato je važno pratiti preporučene dnevne doze i po potrebi se savjetovati sa ljekarom prije uzimanja suplemenata.

U zaključku, održavanje optimalnog nivoa selena u organizmu ne samo da pomaže u očuvanju vitalnih funkcija, već može igrati i preventivnu ulogu u očuvanju dugoročnog zdravlja. Redovno provjeravajte unos ovog važnog minerala kako biste izbjegli nedostatke i postigli optimalno fizičko i mentalno blagostanje.