Najbolja Hrana za Oporavak od Bolesti: Nutricionistkinja Otkriva Namirnice Koje Podižu Temperaturu i Izazivaju Bolove

Kada se borimo s povišenom temperaturom, od ključne važnosti je obratiti pažnju na prehranu. Nutricionistkinja Danijela Maslovarić otkriva koje namirnice mogu pomoći, ali i one koje bi trebalo izbegavati jer mogu pogoršati stanje.

Povišena temperatura često prati sezonski grip i druge infekcije, a može iscrpiti čitav organizam. Stoga, važno je unositi namirnice koje pomažu telu da se oporavi. Prema nutricionistkinji, pileća supa je jedan od najboljih izbora kada imate povišenu temperaturu.

Pileća Supa: Oporavak za Telo

Pileća supa, poznata kao tradicionalni lek kod prehlada i gripa, ima mnoge prednosti. “Ova supa nije samo hranljiva, već pomaže i kod respiratornih infekcija jer olakšava razbijanje sluzi u bronhijama”, ističe Maslovarić. Osim toga, supa može pomoći kod stabilizacije krvne slike, posebno u slučaju poremećenih leukocita i neutrofila, koji su važni za imunološki odgovor organizma.

Čajevi za Smanjenje Temperature

Među preporučenim napicima, Maslovarić ističe čajeve koji pospešuju znojenje i detoksikaciju organizma. “Nana, kamilica, cvetovi zove i matičnjak spadaju u grupu čajeva koji podstiču dijaforezu. Oni prvo mogu podići temperaturu, što stimuliše znojenje, a nakon toga dolazi do snižavanja telesne temperature”, objašnjava ona.

Hrana Koju Treba Izbegavati

Međutim, važno je znati i koje namirnice treba izbegavati kada telo već bori s infekcijom. Na vrhu te liste nalazi se meso. “Pileće i ćureće meso treba konzumirati samo ako temperatura ne prelazi 38 stepeni, jer može dodatno opteretiti digestivni sistem i povisiti unutrašnju temperaturu”, savetuje nutricionistkinja. Ako temperatura pređe 38 stepeni, meso se ne preporučuje dok se ne konsultujete sa lekarom.

Takođe, trebalo bi izbegavati konzervisanu hranu, masnu i suhomesnatu hranu, kao i zrele i tvrde sireve. Ove namirnice sadrže visok procenat mlečne masti, što može pojačati upalne procese u organizmu.

Namirnice Koje Povećavaju Upalu i Bolove

Maslovarić naglašava da određene namirnice mogu dodatno pogoršati simptome i izazvati bolove. “Konzervirana hrana, suhomesnati proizvodi, kao i stari sirevi opterećuju digestivni trakt, dodatno zagrevaju telo i podižu unutrašnju temperaturu. To može dovesti ne samo do pojačanih bolova u telu, već i do razvoja dodatnih infekcija”, upozorava ona.

Pravilna ishrana može ubrzati oporavak, stoga je važno birati lagane, hranljive obroke i izbegavati tešku hranu koja može dodatno opteretiti organizam.Zato, sljedeći put kada tražite prirodno rješenje za svoje zdravstvene probleme, sjetite se da oblog ili porcija kupusa može biti vaš najbolji saveznik u očuvanju zdravlja.

Kada se telo suočava s bolešću, pravilna ishrana ne samo da može ubrzati proces oporavka, već i olakšati simptome poput temperature, bolova i upala. Osim pileće supe i preporučenih biljnih čajeva, postoje i druge namirnice i saveti koje nutricionisti često preporučuju za vreme bolesti.

Hidratacija je Ključna

Jedan od najvažnijih aspekata oporavka je unos tečnosti. Dehidratacija je čest pratilac povišene temperature, jer telo kroz znojenje gubi veliku količinu vode. Zato je od suštinskog značaja unositi dovoljno tečnosti – voda, biljni čajevi i supe su najbolji izbor. Napici bogati elektrolitima takođe mogu pomoći u nadoknadi izgubljenih minerala.

Lagana i Hranljiva Hrana

U danima kada je temperatura povišena, važno je birati hranu koja neće dodatno opterećivati organizam. Lagani obroci, bogati vitaminima i mineralima, mogu pomoći imunološkom sistemu da brže odgovori na infekciju. Pored pileće supe, preporučuje se i konzumacija povrća na pari, voćnih kaša, barenih krompira i pirinča. Ove namirnice su lagane za varenje, a istovremeno obezbeđuju neophodne nutrijente.

Izbegavajte Tešku i Masnu Hranu

Kao što nutricionistkinja Maslovarić ističe, teška i masna hrana može dodatno zagrevati telo i otežati varenje. Pržena hrana, masni sirevi, konzervisani proizvodi i začinjena jela ne samo da opterećuju probavni sistem, već mogu izazvati i neprijatne simptome poput mučnine ili nadimanja. U periodima bolesti, telo se već suočava sa velikim izazovima, pa mu ne treba dodatno otežavati rad teškom hranom.

Vitamini i Antioksidanti za Jačanje Imuniteta

Voće i povrće bogato vitaminima C i A, kao što su narandže, kivi, bobičasto voće i šargarepa, odličan su izbor za jačanje imuniteta. Ove namirnice sadrže antioksidante koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i pomažu telu da se brže oporavi. Vitamin C posebno igra važnu ulogu u smanjenju upala i jačanju imunološkog sistema, a može se unositi kroz citruse, papriku i tamnozeleno lisnato povrće.

Probiotici za Oporavak Digestivnog Sistema

Ako je bolest prouzrokovana virusom ili bakterijskom infekcijom, probavni sistem može pretrpeti značajnu štetu. Probiotički jogurti i fermentisane namirnice poput kiselog kupusa mogu pomoći u obnovi zdrave crijevne flore. Probiotici pomažu u jačanju imuniteta i mogu ubrzati proces oporavka tako što obnavljaju korisne bakterije u crevima.

Odmaranje i Opterećenje Organizma

Pored ishrane, odmor je ključan faktor za oporavak. Telo koristi energiju za borbu protiv infekcija, stoga je važno izbegavati fizičke aktivnosti i omogućiti telu dovoljno vremena da se regeneriše. Izbegavanje stresnih situacija, dovoljan san i opuštanje pomažu imunološkom sistemu da se bolje bori protiv bolesti.

Zaključak

Kada se borimo protiv temperature i infekcija, naš izbor hrane i pića može značajno uticati na brzinu oporavka. Lagana ishrana, bogata vitaminima, hidratacija i izbegavanje teške i masne hrane omogućavaju telu da se usredsredi na borbu protiv bolesti. Pravilno balansirana ishrana ne samo da olakšava simptome, već jača organizam i omogućava brži povratak u normalno stanje.