Rak materice postaje sve ozbiljniji problem za žensko zdravlje, s obzirom na to da sve veći broj žena obolijeva i umire od ove bolesti. Ovaj rak može se podijeliti u dvije glavne kategorije: češći rak endometrijuma (rak sluzokože materice) i rjeđi, ali opasniji sarkom uterusa, koji primarno zahvata mišiće i potporno tkivo materice.

Jedan od najvećih problema s rakom materice jeste teškoća u prepoznavanju ranih simptoma. Mnoge žene zanemare ili pogrešno protumače znakove bolesti, vjerujući da se radi o blažim, bezopasnim stanjima. Dr. Ursula Matulonis, stručnjak onkologije, ističe šest ključnih signala koji mogu ukazivati na razvoj ovog opasnog tumora.

1. Nepravilno vaginalno krvarenje
Jedan od najčešćih simptoma rane faze raka materice je nepravilno vaginalno krvarenje. Dr. Matulonis upozorava da bi svako neočekivano krvarenje, bilo između menstruacija ili nakon menopauze, moglo biti znak za uzbunu. Ovo se dešava kada se ćelije raka razviju na zidovima materice, što uzrokuje zadebljanje sluzokože i abnormalno krvarenje.

2. Bol u području stidne kosti
Kako rak napreduje, može izazvati bol zbog pritiska na okolne strukture. Ova bol se javlja kada tijelo pokušava da se oslobodi tumora, što uzrokuje kontrakcije i grčenje materice. Bol može biti stalna ili povremena, a često se javlja i tokom seksualnog odnosa.


3. Nadutost

Iako se nadutost najčešće povezuje s rakom jajnika, može biti i simptom raka materice. Nadimanje se javlja kada se tumor proširi na druge organe u trbušnoj šupljini, što dovodi do nakupljanja tečnosti i osjećaja napetosti u stomaku.

4. Gastrointestinalni problemi
Širenje raka izvan materice može uzrokovati poremećaje u radu probavnog sistema. To uključuje simptome poput dijareje, zatvora, bolova u trbuhu ili osjećaja sitosti nakon male količine hrane.

5. Nagao gubitak kilograma
Neočekivani gubitak kilograma često je znak da se rak proširio van materice, posebno u trbušnu šupljinu. Ako primijetite gubitak težine bez promjena u ishrani ili načinu života, važno je obratiti se ljekaru.

6. Povećana potreba za mokrenjem
Kako tumor raste, može pritisnuti bešiku, što uzrokuje osjećaj stalne potrebe za mokrenjem. Ako se osjećate kao da morate često mokriti, a količina urina je mala, to može biti znak pritiska tumora na mokraćni sistem.

7. Moguće je da nema nikakvih simptoma
Kao i kod mnogih zloćudnih bolesti, rak materice se može razvijati i bez ikakvih očiglednih simptoma. Neki pacijenti možda neće osjetiti specifične znakove bolesti, već samo opći osjećaj nelagode ili lošeg zdravlja. Onkolozi upozoravaju da je važno pratiti bilo kakve promjene u tijelu, čak i ako se simptomi čine beznačajni.

Šta učiniti ako primijetite simptome?
Bilo kakva promjena u zdravlju, naročito kada su u pitanju reproduktivni organi, zahtijeva posjetu ljekaru. Redovni pregledi i pravovremena dijagnoza mogu biti ključni za uspješno liječenje raka materice. Rano prepoznavanje simptoma i pravovremeni tretman značajno povećavaju šanse za izlječenje, stoga je važno da svaka žena bude svjesna ovih znakova i reaguje na vrijeme.

Zaključak
Rak materice je ozbiljna bolest koja zahtijeva pažnju i odgovornost. Simptomi poput nepravilnog krvarenja, bola u stidnoj kosti, nadutosti, gastrointestinalnih problema, naglog gubitka kilograma i učestalog mokrenja mogu biti znakovi upozorenja. Iako se rak može razvijati bez jasnih simptoma, važno je da svaka žena redovno prati svoje zdravlje i konzultira se sa ljekarom kod pojave bilo kakvih neobičnih promjena.