Opasno mlijeko: Upozorenje profesora Perišića – Razara srce i podiže holesterol, a prisutno je svuda!

Poznati gastroenterolog, profesor dr Vojislav Perišić, govorio je o pozitivnim i negativnim efektima mlijeka na zdravlje u emisiji na K1 televiziji. Njegova poruka je jasna: nije svako mlijeko jednako, a neke vrste mogu ozbiljno ugroziti zdravlje. Ključno je prepoznati koje mlijeko je najzdravije i obratiti pažnju na poreklo, način uzgoja krava i kvalitet mlijeka koje konzumiramo.

Opasnosti A1 mlijeka

Prema profesoru Perišiću, mlijeko tipa A1, koje proizvode veće krave, sadrži betakazein, protein koji se u organizmu razgrađuje na kazeomorfin – supstancu koja može imati opijatno dejstvo. Ovaj protein je povezan s povećanim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti, povišenog krvnog pritiska i problema s jetrom.

„Mnogi smatraju da je mlijeko opasno, i to ne samo zbog alergija, već i zbog drugih pojava. U A1 mlijeku se stvara kazeomorfin, dok ga u A2 mlijeku nema,“ naglasio je dr Perišić.

Koje mlijeko je zdravije?

Mlijeko tipa A2, koje proizvode manje krave, poznate kao bušice, ne sadrži kazeomorfin, što ga čini daleko zdravijim. Ove krave, iako proizvode manje mlijeka, daju kvalitetniji proizvod koji ne izaziva negativne efekte poput A1 mlijeka. Takođe, kozje i ovčje mlijeko prirodno ne sadrže betakazein, što ih čini boljim izborom za one koji žele izbjeći potencijalno štetne efekte.

„Ljudi su izgubili korak sa zdravim načinom uzgoja krava. Većina krava u Srbiji proizvodi A1 mlijeko, koje može štetno djelovati na naše zdravlje,“ upozorava profesor Perišić.

Majčino mlijeko i važnost prvih mjeseci

Jedna od zanimljivijih tvrdnji profesora Perišića odnosi se na sastav majčinog mlijeka. Naime, u prva dva mjeseca dojenja, majčino mlijeko sadrži A1 kazein. Ovaj protein pomaže bebi da se lakše prilagodi na svijet, ublažava stres i smiruje dijete. Nakon tog perioda, majčino mlijeko se mijenja i prestaje proizvoditi ovaj protein, jer bebi više nije potreban.

Profesor Perišić ističe da su kolike, ili grčevi kod beba, često povezane s emocionalnim stanjem roditelja. Stres i anksioznost roditelja mogu se prenijeti na dijete, što može dodatno otežati situaciju.

Kako pronaći A2 mlijeko?

Nažalost, doći do A2 mlijeka nije jednostavno. Prema profesorovim riječima, male crne krave koje daju A2 mlijeko mogu se naći uglavnom u određenim područjima Evrope, poput Islanda i ostrva između Engleske i Francuske. Iako je ovo mlijeko rijetko, profesor naglašava da su prave opasnosti vezane za mlijeko povezane s betakazeinom, a ne s mliječnim mastima, kako se često misli.

„Mliječna mast nije problem za holesterol i srce. Problem je kazeomorfin,“ zaključuje dr Perišić, rušeći uvriježeno mišljenje o opasnostima mlijeka.

Zaključak ovog izlaganja profesora Perišića jasno ukazuje na to da nije svako mlijeko zdravo, te da je izuzetno važno razlikovati vrste mlijeka koje konzumiramo. A1 mlijeko, koje proizvode veće krave, može predstavljati opasnost za zdravlje srca i jetre zbog prisustva betakazeina, koji se pretvara u kazeomorfin sa opijatnim efektom. S druge strane, A2 mlijeko, koje proizvode manje krave, kao i kozje i ovčje mlijeko, predstavlja zdraviju alternativu. Iako je A2 mlijeko teže dostupno, važno je informisati se i birati proizvode koji nemaju štetne sastojke. U konačnici, odgovoran izbor mliječnih proizvoda može značajno doprinijeti očuvanju zdravlja i prevenciji kardiovaskularnih bolesti.