Ova stvar se često nalazi u frižideru, a mnogi ne znaju koliko je štetna: Odmah je izbacite!

Većina nas koristi posude za hranu, boce za vodu i druge kontejnere za skladištenje kako bi hranu održali svježom. No, malo je poznato da mnogi od tih proizvoda mogu sadržavati opasnu hemikaliju – bisfenol A, poznatiju kao BPA, koja može biti štetna po zdravlje.

Šta je BPA i gdje se nalazi?
BPA (bisfenol A) je hemikalija koja se koristi u proizvodnji plastike još od 1960-ih godina. Ova supstanca je prisutna u mnogim svakodnevnim predmetima, uključujući:

  • Plastične posude za hranu, poput popularnog Tupperware-a
  • Bočice za vodu
  • Unutrašnjosti metalnih konzervi
  • Vrhovima bočica i cijevima za vodu

Kada hrana ili piće dođu u kontakt s plastičnim ili metalnim materijalima koji sadrže BPA, postoji rizik da ova hemikalija pređe u namirnice. Iako se BPA koristi dugi niz godina, sve je više istraživanja koja pokazuju da dugotrajna izloženost ovoj hemikaliji može imati ozbiljne posljedice po zdravlje.

Koliko je BPA štetan?
Iako je Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) izjavila da su male količine BPA sigurne za konzumaciju, stručnjaci upozoravaju na dugoročnu izloženost čak i malim količinama. BPA može ometati hormone u tijelu, posebno estrogen, što može dovesti do:

Hormonskih poremećaja

  • Povećanog rizika od karcinoma dojke i prostate
  • Problema s plodnošću
  • Poremećaja u razvoju djece

Posebno su osjetljivi trudnice, dojenčad i mala djeca, jer njihovi organizmi nisu u stanju efikasno obraditi i eliminirati BPA iz tijela.

Kako izbjeći BPA u svakodnevnom životu?

  • Izbjegavajte plastične posude – Zamijenite plastične posude za hranu staklenim ili keramičkim, jer one ne sadrže BPA.
  • Birajte boce bez BPA – Kada kupujete boce za vodu, tražite one s oznakom “BPA-free” kako biste izbjegli štetne hemikalije.
  • Izbjegavajte zagrijavanje plastičnih posuda – BPA se lakše oslobađa iz plastike kada je izložena toplini. Izbjegavajte grijanje hrane u plastičnim posudama, posebno u mikrotalasnoj pećnici.
  • Provjeravajte etikete – Kada kupujete konzerviranu hranu, potražite one koje su označene kao “BPA-free” ili provjerite jesu li konzerve obložene sigurnim materijalima.

Kako smanjiti izloženost BPA?
Da biste zaštitili svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice, važno je smanjiti izloženost BPA na minimum:

  • Nemojte grijati plastične posude u mikrotalasnoj pećnici – Toplina može ubrzati oslobađanje BPA iz plastike u hranu. Umjesto toga, prebacite hranu u staklene ili keramičke posude prije grijanja.
  • Izbjegavajte korištenje plastičnih boca za vodu – Posebno onih koje nisu označene kao BPA-free. Birajte boce od stakla ili nerđajućeg čelika.
  • Oprezno s konzerviranom hranom – Unutrašnjost mnogih konzervi obložena je materijalom koji sadrži BPA. Kada je moguće, birajte svježe ili zamrznute namirnice ili potražite konzerve koje su označene kao bez BPA.

Zaključak
Iako BPA može izgledati kao nebitan sastojak u svakodnevnim predmetima, dugoročna izloženost može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Ako u vašem frižideru ili kuhinji čuvate plastične posude i boce koje sadrže BPA, vrijeme je da ih zamijenite sigurnijim alternativama. Na taj način, zaštitit ćete sebe i svoju porodicu od potencijalno štetnih hemikalija koje mogu biti prisutne u vašoj hrani i piću.

Zaštita vašeg zdravlja počinje malim promjenama u svakodnevnim navikama, a uklanjanje proizvoda s BPA iz vašeg doma jedan je od koraka ka sigurnijem životu. Birajući prirodne i netoksične materijale za skladištenje hrane, osiguravate sebi i svojoj porodici zdraviji i sigurniji okoliš.