Sinusna infekcija je stanje koje se javlja kada dođe do oticanja ili upale tkiva obloge sinusa. To se događa kada su sinusi ispunjeni tekućinom i bakterijama umjesto zrakom.

Uobičajeni simptomi sinusne infekcije su:

  • Glavobolje
  • Gubitak mirisa
  • Kašalj ili zagušenje
  • Umor
  • Zadah
  • Groznica
  • Pun nos
  • Bol u sinusnom području

Srećom, postoji jednostavan način kako učinkovito izliječiti ovu infekciju.

Potrebni sastojci:

  • 1/2 šolje čiste vode za piće
  • 1/4 šolje jabukovog sirćeta
  • 1 kašika sirovog meda
  • 1 kašika aleve paprike
  • Sok od jednog limuna

Priprema:

Zakuhajte vodu, a zatim je naspite u šolju. Dodajte jabukovo sirće i promiješajte, te ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kada se tekućina ohladi, dodajte alevu papriku i med, pa ponovo promiješajte. Na kraju, dodajte limunov sok i dobro izmiješajte. Za najbolje rezultate, popijte ovaj napitak na prazan želudac prije doručka i prije odlaska u krevet.

Blagodati Kuhinjske Soli u Liječenju Zdravstvenih Problema
Kuhinjska sol je glavni izvor natrijevih (Na+) i kloridnih (Cl-) iona za ljude i životinje. Ioni natrija imaju ključnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima, uključujući održavanje stalnog krvnog pritiska i funkcioniranje živčanog sistema. Unošenje kuhinjske soli je neophodno za život, a može se koristiti i u medicinske svrhe.

Evo kako sol može pomoći u rješavanju mnogih zdravstvenih problema:

1. Alergije i upala sinusa
Za osobe s kroničnim sinusitisom ili proljetnim alergijama, rastvor od soli može pomoći u otklanjanju tegoba zapušenog nosa. U tri decilitra prokuhane vode dodajte malu kašičicu soli. Kada se tekućina ohladi, špricem ispirajte nozdrve dva puta dnevno. Prvih nekoliko dana osjećaj može biti neugodan, ali ubrzo ćete osjetiti olakšanje.

2. Bol u grlu
Bol u grlu može biti iritantna i uporna. Da biste je umanjili, napravite rastvor za ispiranje grla. U dva decilitra vode dodajte jednu kašičicu soli i miješajte dok se sol potpuno ne rastvori. Grgljajte nekoliko puta dnevno.

3. Osjetljive desni koje krvare
Osjetljive desni koje krvare mogu dovesti do ozbiljnih problema poput paradentoze. Kao preventivu, ispirajte usta rastvorom soli nakon svakog pranja zuba. Jednu kašičicu soli rastvorite u jedan decilitar vode, isperite usta i ispljunite.

4. Otečene noge
Bol i otok u nogama su česti problemi. Nakon napornog dana na poslu, pripremite kupku za stopala. U toplu vodu dodajte četiri kašike soli i nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa, lavande ili nane.

5. Zubobolja
Zubobolja može biti uporna. Da biste ublažili bol na prirodan način, ispirajte usta rastvorom napravljenim od jednog decilitra tople vode, dvije kašike sirćeta i jedne kašičice soli. Ovo je samo privremeno rješenje prije nego što posjetite stomatologa.

6. Upala zubnog mesa
Upala zubnog mesa može biti bolna i neugodno stanje. Da biste ublažili upalu, koristite slanu vodu za ispiranje usta. Rastvorite pola kašičice soli u čaši tople vode i ispirajte usta nekoliko puta dnevno. Ovaj jednostavan postupak pomaže smanjiti upalu i ubiti bakterije koje uzrokuju infekciju.

7. Uklanjanje bakterija iz grla
Kombinacija soli i sode bikarbone može biti vrlo učinkovita u borbi protiv bakterija u grlu. Pomiješajte pola kašičice soli i pola kašičice sode bikarbone u čaši tople vode. Grgljajte ovaj rastvor nekoliko puta dnevno kako biste smanjili infekciju i olakšali simptome upale grla.

Uz ove jednostavne savjete, možete olakšati mnoge zdravstvene tegobe kod kuće koristeći prirodne sastojke.