U OVOM MANASTIRU SU SE MOLILI RADNICI ZBOG JEDNE STVARI: Više puta je bio rušen, ali sada je PRELEPA SVETINJA

  0
  19

  Manastir Preradovac nalazi se u šarmantnom selu Oparić, smeštenom u opštini Rekovac. Smješten na vrhu veličanstvenog brda Preradovac, ponosno se nalazi na impresivnoj nadmorskoj visini od 384 metra. Ovo sveto svetilište posvećeno je poštovanju Svetog Simona monaha, poznatog i kao Sv. Kralja Stefana Ovenčanog. Kroz anale vremena, ovo sveto mjesto imalo je veliki značaj jer je služilo kao žarište radnika koji su se brinuli o susjednim vinogradima, tražeći utjehu i uznosivši molitve.

   

   

  Manastir predstavlja staru srpsku svetinju, podignut u vreme Stefana Prvovenčanog, i služio je kao crkva gde su se radnici iz okolnih vinograda molili Bogu za bolji rod tokom godine. Ime “Preradovac” potiče od predanosti veri i molitve koju su ljudi praktikovali pre odlaska na rad.

   

  Manastir je kroz svoju istoriju pretrpeo brojne nedaće, da bi bio obnovljen i oživeo uz božansko odobrenje cenjenog Episkopa šumadijskog Gospodina Jovana. Tek 2003. godine manastir je ponovo dobio status svete bogomolje. Igumanija Tekla Marković u izvanrednom preokretu, u pratnji pobožne grupe od četiri monahinje, stigla je u oronulo svetilište, potpuno predana mukotrpnom zadatku vraćanja nekadašnjeg sjaja.

   

   

  U to vrijeme, svetilište je bilo u žalosnom stanju, očajnički joj je bila potrebna nježna njega i pažnja. Manastir Preradovac trenutno krase živopisne i zadivljujuće freske sa prikazom cenjenog Svetog Nemanjića. Štaviše, unutar njegovih svetih zidina mogu se pronaći fragmenti svetih moštiju nekoliko poštovanih svetaca poput Svetog Atanasija, Svetog Simeona i cijenjenog monaha Svetog Nektarija Eginskog. Nakon pažljivog procesa obnove, manastir je uspeo da povrati zemljište i posede koje su mu nepravedno oduzete nakon razornog Drugog svetskog rata.

  Oglasi - Advertisement