POTRES ZA POTRESOM 5 zemljotresa pogodilo ovo mesto u Srbiji

  0
  17

  Niz seizmičkih aktivnosti nemilosrdno je pogodio region Srbije, ostavljajući njene stanovnike u stanju stalnog straha i ranjivosti. U obeshrabrujućem nizu, ne jedan, ne dva, već zapanjujućih pet zemljotresa nemilosrdno su uzdrmali temelje ove zemlje bez izlaza na more. Ponavljajući potresi poremetili su živote nebrojenih pojedinaca, uzrokujući široko rasprostranjena razaranja i potrese u pogođenim područjima. Sa svakom sljedećom pojavom, već traumatizirana populacija se bori sa rastućom anksioznošću, nesigurna kada će se dogoditi sljedeći katastrofalni događaj. Nemilosrdni nalet ovih seizmičkih poremećaja gurnuo je Srbiju u stanje trajne nelagode, dok njeni ljudi hrabro upravljaju posledicama i nastoje da ponovo izgrade svoje uništene živote usred olupine.

   

  Grad Štrpce u Srbiji sinoć je doživeo seriju zemljotresa, ukupno pet. Najjači potres jačine 2,5 stepeni Rihterove skale pogodio je grad i izazvao veliku zabrinutost. Početni zemljotres dogodio se u 3:30 ujutro i imao je magnitudu od 2,2. Nedugo zatim, u 4:28 ujutro, dogodio se nešto slabiji potres jačine 1,8 stepeni Rihterove skale. Ipak, treći potres u 4:36 ujutro pokazao se najjačim, sa magnitudom od 2,5. Nakon ovog intenzivnog potresa osjetili su se naknadni potresi, uključujući potres magnitude 2,2 u 4:40 ujutro i potres magnitude 1,9 u 5:10 ujutro. Serija zemljotresa u Štrpcu ostavila je na ivici grad i njegove stanovnike dok procenjuju štetu i rade na oporavku.

   

  Pojava niza zemljotresa u Štrpcu izazvala je veliku zabrinutost meštana, a Seizmološki zavod Srbije naknadno je proverio informaciju. Istovremeno, u ranim jutarnjim satima, Varvarin je doživio i seizmički događaj, koji je registrovao magnitudu od 3,1 stepen Rihterove skale.

   

   

  Vlasti i stručnjaci marljivo rade na pažljivom praćenju trenutne situacije kako bi se garantovala sigurnost pojedinaca i sproveli sve potrebne mjere, kao što su evakuacija ili drugi protokoli za hitne slučajeve, ako se ukaže potreba.

  Oglasi - Advertisement