OBLACI SA VULKANSKIM ČESTICAMA SE KREĆU KA NAMA, EVO KADA STIŽU U SRBIJU: Meteorolog o OPASNOSTI koja nam PRETI

  0
  19

  Meteorolog Ivan Ristić upozorio je na potencijalne posledice erupcije vulkana na Islandu po Srbiju. Meteorolog nas upozorava na neposrednu opasnost koja se približava Srbiji jer se oblaci koji nose vulkanske čestice neprestano probijaju ka našim krajevima.
  Naglasio je da se očekuje da će dim koji je nastala erupcijom krenuti prema našim krajevima, predstavljajući jedinstvene izazove.

   

   

  Konkretno, predstojeći oblaci i padavine predviđene za petak na Balkanu vjerovatno će nositi vulkanske čestice. Ristić je istakao međusobnu povezanost Balkana i Islanda kroz mlazni tok, te kako će to rezultirati padavinama koje sadrže ne samo kišu i snijeg već i vulkanske čestice.

   

  Unatoč potencijalu da erupcija islandskog vulkana izazove pustoš u zračnom prometu i predstavlja opasnost po zdravlje zbog toksičnih čestica i dima, Ristić je istakao da smo se u prošlosti susreli sa uporedivom situacijom s prilivom pijeska iz Sahare. Predviđa se da će oblaci koji nose vulkanske čestice na kraju krenuti prema Rusiji, prateći svoj put kroz Poljsku i Njemačku. Prema prognozi vremena za Srbiju, tokom ostatka sedmice biće padavina i temperatura iznad nule.

   

   

  Ristić ističe da će mlazna struja povezati Balkan i Island, te da će oblaci sadržavati, pored kiše i snega, i vulkanske čestice.Iako vulkan koji je eruptirao na Islandu može izazvati haos u vazdušnom saobraćaju i stvoriti probleme s otrovnim česticama i dimom, Ristić podseća da smo već bili izloženi sličnom scenariju sa peskom iz Sahare. Prema prognozi, oblaci s vulkanskim česticama trebali bi se kretati ka Rusiji nakon Poljske i Nemačke.Pored toga, Ristić je predvideo da će u petak u atmosferi biti prisutna neobična pojava dima i vulkanskih čestica kao rezultat konvergencije mlaznog toka između Balkana i Islanda. Nadalje, očekuje se da će vrijeme biti relativno blago sve do kraja decembra, a očekuje se da će temperature premašiti prosjek za ovo posebno doba godine.

  Oglasi - Advertisement