NEVJEROVATAN SLUČAJ: MISTERIJA PORODICE KOJA HODA ČETVERONOŠKE, NAUČNICI IH DO 2005. DRŽALI U TAJNOSTI! DA LI JE OVO MOGUĆE?

  0
  19

  Porodica Ulas, koju čine naučnik i njihovi rođaci, nazvana je kao neobičan slučaj “nazadne evolucije” zbog činjenice da više članova, posebno petoro braće i sestara, pokazuju jedinstvenu sposobnost hodanja na sve četiri. Od impresivnih 19 potomaka iz Resita i Hatidge Ulas, njih petoro ih ima izuzetnu agilnost u korištenju stopala i dlanova, što navodi istraživače na uvjerenje da ova osobina predstavlja fazu u ljudskoj evoluciji koja je prethodila našoj sposobnosti da hodamo uspravno.

   

  Za većinu ljudi je teško i neprirodno hodati četvoronoške, a ovakav hod često se koristi kao zadatak izdržljivosti u američkoj vojsci. Međutim, za porodicu Ulas, ovo je stvarnost. Neki teoretičari tvrde da ova porodica pruža uvid u daleku prošlost, pokazujući hod sličan načinu na koji su naši preci hodali na sve četiri. Ipak, razlika je u tome što članovi ove porodice koriste samo dlanove, a ne šake, praveći njihove dlanove izrazito žuljevitim.

   

  U južnom regionu turske provincije Hatay, seljani su obično verbalno zlostavljali i fizički napadali članove porodice Ulas, koristeći pogrdni jezik kako bi ih omalovažili. Međutim, naučnici tvrde da poseban način na koji hodaju nije rezultat regresivne evolucije, već posljedica genetskih i razvojnih faktora. Među porodicom, određene osobe doživljavaju kongenitalno oštećenje mozga poznato kao cerebelarna ataksija, što uvelike narušava njihovu sposobnost da održe ravnotežu dok stoje ili hodaju. Shodno tome, prilagodili su jedinstven način kretanja kako bi kompenzirali ovaj izazov.

   

  Iako je malo vjerovatno da ćemo u budućnosti svjedočiti takvim okolnostima, stručnjaci iz ove oblasti ističu da postoje vrijedni antropološki uvidi koji se mogu izvući iz ove situacije. Oni ističu važnost razmatranja kulturnih uticaja kao istaknute determinante u oblikovanju ponašanja i načina hodanja pojedinaca.

  Oglasi - Advertisement