Naš KARDIOLOG objašnjava zbog čega SRCE SLABI: Ovo su ZNACI UPOZORENJA, a ovo su najčešći simptomi

  0
  40

  Kada srce nije u mogućnosti pružiti svim tkivima potreban dotok krvi, to može ukazivati na srčanu slabost. Razlozi ove ozbiljne bolesti, jednog od vodećih uzroka smrtnosti, su mnogobrojni, a manifestuje se kroz različite simptome.Dr Biljana Penčić-Popović, cijenjeni kardiolog i načelnik Odjeljenja za kardiologiju Klinike za interne bolesti KBC „Dr. sistem. Ova stanja obuhvataju bolesti srčanog mišića, srčanih zalistaka, perikarda, kao i aritmije i druga oboljenja. To implicira da se zatajenje srca može manifestirati kao posljedica širokog spektra srčanih poremećaja, dodatno naglašavajući složenost i raznolikost njegovih temeljnih uzroka. Srčano zatajenje može nastati kao posljedica različitih stanja koja pogađaju srce, kao što su ishemijska bolest srca (infarkt miokarda), kardiomiopatije, miokarditis, hipertenzivna bolest srca, bolest srčanih zalistaka, urođene srčane mane i perikardijalna bolest.

   

   

  Ovo su opštepoznati uzroci zatajenja srca. Međutim, važno je napomenuti da na srce mogu uticati i druga nesrčana stanja. Bolesti pluća, endokrinološke bolesti, anemija, bolesti bubrega, autoimune bolesti, maligne bolesti, infekcije i izloženost određenim toksinima mogu doprinijeti slabljenju srčanog mišića i na kraju dovesti do zatajenja srca. Ključno je prepoznati ove dodatne faktore, jer oni mogu značajno utjecati na cjelokupno liječenje i liječenje srčane insuficijencije.

   

   

  Zatajenje srca može se prepoznati po nekoliko simptoma kao što su ekstremni umor, osjećaj otežanog disanja, nepravilan ili ubrzan rad srca, razvoj edema u nogama, kao i niz indikacija povezanih s respiratornim distresom, srčanom disfunkcijom i nelagodnost u stomaku. Poduzimanje preventivnih mjera za izbjegavanje srčane insuficijencije uključuje rješavanje različitih faktora rizika povezanih s kardiovaskularnim bolestima.

   

   

   

  To uključuje upravljanje visokim krvnim pritiskom, regulaciju nivoa lipida i glukoze u krvi, održavanje zdrave težine, redovno vježbanje i osiguravanje adekvatnog sna.

  Oglasi - Advertisement