MARIJINI SINOVI OD 40 GODINA ODLUČILI SU DA ŽIVE KAO PARAZITI NA NJEN RAČUN: Kad je majka donela odluku, sud je podržao

  0
  24

  Majka Marija iz grada Pavia, Italija, donela je hrabru odluku da pravosudnim putem izbaci svoje odrasle sinove, starosti 40 i 42 godine, iz porodičnog doma. Ova situacija postavlja pitanje granica roditeljske odgovornosti i autonomije odrasle dece u donošenju odluka o svom boravištu.

   

  Iako je uobičajeno da mladi ostaju sa roditeljima u Srbiji i Italiji, Marija je odlučila stati na kraj ovom ustaljenom obrascu. Njena odluka da izbaci sinove, koji su već zaposleni i sposobni da se samostalno izdržavaju, predstavlja hrabar korak. Unatoč majčinoj podršci kada su bili nezaposleni, sinovi su odbili iseljenje i nisu doprinosili kućnim troškovima.

   

   

  U konačnoj presudi, sud je na kraju podržao Marijin stav, zaključivši da je, dok su njeni sinovi nezaposleni, njena dužnost kao roditelja da ih brine. Međutim, čim su njeni sinovi osigurali zaposlenje i počeli stvarati vlastite prihode, sud je smatrao da više nije pošteno niti potrebno da ih Maria i dalje finansijski podržava. Ova odluka služi kao dirljiv podsjetnik na značaj temeljnog razmatranja jedinstvenih okolnosti koje okružuju tako delikatna pitanja kako bi se došlo do istinski pravednog rješenja.

   

   

  Odluka koju je Maria donijela da iznese stvar na sud i konačna presuda, koja je uslijedila, služe kao značajan podsjetnik na neophodnost temeljitog promišljanja zamršene veze između roditeljskih prava, obaveza i prava odraslog potomstva da koristi autonomiju u oblikovanju vlastitog zivoti. Od ključne je važnosti priznati da je dat rok do 18. decembra određen da Marijini sinovi napuste prostorije, što predstavlja kulminaciju njihovog prethodnog oslanjanja na resurse svoje majke, koji se mogu smatrati parazitskim, i bezosjaćajnim prema majci.

   

  Oglasi - Advertisement