37 STEPENI VIŠE NIJE GRANICA NORMALNE TEMPERATURE TIJELA: STRUČNJACI OTKRILI JEZIVU ČINJENICU

  0
  17

  Stvarnost temperature ljudskog tijela možda nije onakva kako smo je tradicionalno percipirali, sugeriraju nove studije. Čuveni njemački ljekar Carl Wunderlich predložio je standard od 37 stepeni prije 150 godina, temeljen na podacima prikupljenim od milion mjerenja od 25.000 osoba. Međutim, nedavna istraživanja koja su analizirala podatke tjelesne temperature više od 126.000 osoba između 2008. i 2017. godine dovode u pitanje ovu dugogodišnju normu.

   

   

  Nedavne studije su otkrile fascinantno otkriće koje se odnosi na prosječnu temperaturu ljudskog tijela, jer je utvrđeno da iznosi 36,6 stepeni Celzijusa. Ovo revolucionarno otkriće dovodi u pitanje dugotrajno vjerovanje u prethodno uspostavljeni standard, što podstiče temeljnu istragu osnovnih faktora koji doprinose ovom disparitetu. Jedno moguće objašnjenje koje se pojavilo je korištenje mjernih tehnika koje koristi Wunderlich, posebno korištenje termometara od stopala do pazuha. Pretpostavlja se da ove zastarjele metode mogu dati različita očitavanja u poređenju sa savremenijim pristupima koji se koriste u današnjim istraživanjima. Shodno tome, potreba za sveobuhvatnim razumijevanjem zamršenosti oko metoda mjerenja temperature postaje sve imperativnija kako bi se precizno izmjerio pravi normativni raspon temperature ljudskog tijela.

   

  Nadalje, važno je uzeti u obzir različite varijable koje mogu utjecati na preciznost mjerenja temperature. Ove varijable uključuju specifično mjesto na kojem se vrši mjerenje, doba dana, okolne uslove okoline, pa čak i nedavni unos hrane ili pića. Vrijedi napomenuti da je napredak u oblasti zdravstvene zaštite povezan sa smanjenjem tjelesne temperature. Ova korelacija se može pripisati poboljšanom liječenju infekcija, poboljšanoj njezi zuba i uvođenju lijekova poput statina i nesteroidnih protuupalnih lijekova, koji su povezani sa smanjenom pojavom niskih tjelesnih temperatura.

   

  U domenu naučnog konsenzusa, široko je priznato da se konvencionalna mjerila od 37 stepeni Celzijusa više ne može smatrati univerzalno prihvaćenim standardom za tjelesnu temperaturu. Ovo revolucionarno otkriće ima ogroman potencijal za područje medicinske dijagnoze i liječenja, što je podstaklo vitalno preispitivanje davno uspostavljenih predstava o zdravstvenim mjerilima.

  Oglasi - Advertisement