U nastavku našeg današnjeg teksta koji smo vam pripremili, stručnjak koji je veoma prisutan na platformama društvenih mreža otkriva da li se kafa smije podgrijavati i da li to mijenja njen okus. Kod većine je prisutna tendencija da svoj omiljeni napitak konzumiraju dok je još uvijek vruć, međutim, kada se on ohladi, neki podliježu zagrijavanju u mikrotalasnoj ili na šporetu, ali tada kafa može promijeniti svoj okus. 

Zašto se to dešava? Prema pisanju Southern Livinga, razlog za ovaj neugodan ukus leži u hemijskim reakcijama koje se odvijaju tokom zagrijavanja.

Zašto podgrejana kafa postaje gorka?

Stručnjak za kafu iz firme Counter Culture Coffee, Ryan Ludwig, objašnjava da je glavni uzrok gorčine hemijska reakcija u kojoj se hlorožena kiselina, prirodno prisutna u kafi, razgrađuje na kininsku i kafenu kiselinu. Ovaj proces se dešava bez obzira na to kako je kafa skuvana ili kako je podgrejavate. “Čak i ako kafu ostavite da stoji predugo, bez ponovnog zagrijavanja, s vremenom će se njen ukus promijeniti i postati gorči”, objašnjava Ludwig.

Pri zagrijavanju, ovaj proces se znatno ubrzava, razlažući hloroženu kiselinu mnogo brže. Nažalost, i kininska i kafena kiselina imaju izrazito gorak okus. Zanimljivo je da je kininska kiselina ista supstanca koja daje toniku njegov prepoznatljiv gorak okus.

Kako pravilno podgrejati kafu?

Iako svako zagrijavanje kafe, bilo na šporetu ili u mikrotalasnoj, može pojačati gorčinu, postoji bolji način da to učinite ako stvarno morate. Ludwig preporučuje mikrotalasnu peć kao bržu opciju, iako ni ona neće eliminirati gorak okus u potpunosti. “Mikrotalasna je najbrža metoda, ali toplina oslobađa spojeve koji daju dobar ukus i miris kafi. Dugotrajno zagrijavanje na šporetu može dodatno uništiti aromu, pa je mikrotalasna, ako već morate podgrejati kafu, ipak bolji izbor,” kaže Ludwig.

Također, aparati za kafu s grejnom pločom imaju sličan učinak, jer dugotrajno održavanje toplote također degradira okus. Najbolja opcija, savjetuje Ludwig, je ulaganje u kvalitetnu termo šoljicu koja će duže zadržati toplinu kafe, bez potrebe za ponovnim zagrijavanjem. “Iako će se ukus postepeno mijenjati tokom vremena, termo šolja sprječava ubrzani proces razgradnje okusa”, zaključuje on.

Ukratko, podgrejavanje kafe nikada neće vratiti njen originalni okus, a brže metode poput mikrotalasne samo smanjuju štetu. Ako vam je toplina kafe važna, najbolje je spriječiti problem na vrijeme uz dobru termo šoljicu!

Ako ste ljubitelj kafe i često se nalazite u situaciji da vam šoljica kafe postane hladna prije nego što je popijete, važno je znati kako to utiče na njen kvalitet. Kafa je piće koje najbolje zadržava svoj puni okus i aromu dok je svježe skuvana, a svako odlaganje njenog konzumiranja može promijeniti okus. Hemijske promjene koje nastaju tokom hlađenja i zagrijavanja ne samo da utiču na gorčinu, već i na kompleksnost ukusa, zbog čega podgrijana kafa često gubi onu svježinu i bogatstvo koje ima kada je svježa.

Zašto termo šoljica može biti najbolje rješenje?

Umjesto da podgrijavate kafu u mikrotalasnoj ili na šporetu, stručnjaci preporučuju ulaganje u termo šoljicu ili termos. Ovi proizvodi su dizajnirani da zadrže toplotu napitka bez da ga direktno zagrijavaju, čime se usporava proces razgradnje kiselina koje daju gorčinu. Termo šoljica će održati kafu toplom dovoljno dugo da možete uživati u njoj bez potrebe za dodatnim zagrijavanjem, a to će ujedno sačuvati njenu aromu i okus što je duže moguće.

Kafa i oksidacija

Još jedan faktor koji doprinosi promjeni okusa kafe je oksidacija. Kada kafa ostane da stoji, ona dolazi u kontakt sa zrakom, što pokreće proces oksidacije. Ovaj proces utiče na razgradnju ključnih spojeva u kafi, što dodatno pojačava gorčinu. Što je kafa duže izložena zraku, to će brže izgubiti svoj prvobitni okus. Ovaj fenomen je prisutan bez obzira na to podgrejavate li kafu ili je ostavljate da stoji. Zato je važno konzumirati kafu što je brže moguće nakon što je skuhana.

Alternativna rješenja za očuvanje ukusa

Ako često ostavljate kafu da se ohladi, možda biste trebali razmotriti korištenje metoda koje će je držati svježom duže vremena bez potrebe za podgrijavanjem. Jedna od opcija je prelazak na “cold brew” kafu, koja se priprema hladnom metodom i kojoj nije potrebna toplina za konzumaciju. Cold brew kafa je manje kisela i prirodno slađa, a može se čuvati u hladnjaku nekoliko dana bez značajnog gubitka kvaliteta.

Također, neki ljubitelji kafe biraju pripremu manjih količina kafe kako bi izbjegli situaciju u kojoj ona postaje hladna. Umjesto kuhanja velike količine kafe odjednom, pokušajte kuhati jednu šoljicu odjednom. Tako ćete uvijek imati svježu kafu koja je spremna za konzumaciju, bez potrebe za ponovnim zagrijavanjem.

Na kraju, podgrijavanje kafe nije idealno rješenje ako želite zadržati njen originalni okus. Iako mikrotalasna pećnica može biti najbrži način za zagrijavanje, termo šoljica ili smanjenje količine kafe koju pravite u jednom navratu mogu biti bolja dugoročna rješenja za uživanje u pravom ukusu vaše omiljene šoljice kafe.