Evo šta znači kada vam iz mladeža rastu dlačice..

Madeži su nakupine stanica kože poznatih kao melanociti, koje se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu, objašnjava dermatolog dr. Paul Curtiss. “Melanociti su stanice koje stvaraju melanin, pigment koji daje boju našoj koži”, dodaje dr. Curtiss. Madeži su uglavnom benigne prirode i mogu se razviti na različitim dijelovima tijela, uključujući lice, leđa, ruke, noge, tjemena, pazuhe, pa čak i ispod noktiju.

Nije neuobičajeno da iz nekih madeža rastu dlačice. Stručnjaci smatraju da to nije razlog za brigu. Naime, dlake koje izrastaju iz madeža mogu jednostavno značiti da se nakupina stanica nalazi iznad folikula dlake.

Madeži mogu potaknuti rast kose

Prema studiji iz 2023. objavljenoj u časopisu Nature, madeži bi mogli poticati rast kose. Profesor Maksim Plikus, stručnjak za razvojnu i staničnu biologiju, proveo je istraživanje koje je pokazalo da molekula prisutna u dlakavim madežima, nazvana osteopontin, ima regenerativni učinak na uspavane folikule dlake, što potiče rast kose. Ovo otkriće, kako tvrdi Plikus, može imati potencijal u borbi protiv gubitka kose kod ljudi.

“Kada madeži počnu rasti dlake, one će biti slične onima iz mladosti – iste debljine, dužine, a mogu biti ravne ili kovrčave”, objašnjava Plikus.

Kada madeži mogu biti zabrinjavajući?

Iako dlačice koje rastu iz madeža obično nisu razlog za paniku, najveća briga kod madeža je njihova potencijalna kancerogenost. Dlakavi madeži sami po sebi nisu znak bolesti, osim ako ne dolazi do drugih promjena.

Postoje različite vrste madeža – urođeni, stečeni i atipični. Madeži su obično okrugli ili ovalni, nisu širi od pet milimetara i jednolike su boje, koja može varirati od smeđe do crvene, ružičaste, plave ili prozirne. Atipični madeži, s druge strane, mogu imati nepravilne oblike i varijacije u boji i teksturi.

Ako primijetite promjene na madežu, poput povećanja, nepravilnog oblika, promjene boje ili pojave krvarenja, to može biti znak da biste trebali posjetiti dermatologa. Osobe koje imaju obiteljsku povijest melanoma posebno trebaju biti oprezne i redovito pratiti svoje madeže.

Kako sigurno ukloniti dlačice s madeža?

Ako želite ukloniti dlake s madeža, potrebno je biti oprezan. Dlake s ravnih madeža mogu se ukloniti brijanjem ili voskom, ali ako je madež izdignut, brijanje može biti opasno jer postoji rizik od ozljede kože. Uvijek je najbolje posavjetovati se sa stručnjakom prije bilo kakvih intervencija na madežima.

Zašto dlake rastu iz madeža?

Madeži su, u osnovi, koncentracije melanocita, a ponekad te stanice kože mogu biti smještene iznad folikula dlake, što rezultira rastom dlačica. Stručnjaci naglašavaju da je ovo prirodna pojava i da prisutnost dlake može ukazivati na normalnu aktivnost kože ispod madeža. Međutim, ako dođe do iznenadnih promjena u izgledu madeža – ne samo u pogledu dlaka, već i u boji, obliku ili veličini – to može biti razlog za posjet dermatologu.

Kako prepoznati promjene koje mogu biti znak upozorenja?

Redovito praćenje vlastitih madeža jedan je od najboljih načina prevencije ozbiljnih problema poput melanoma. Dermatolozi preporučuju korištenje “ABCDE” pravila za prepoznavanje sumnjivih promjena na madežima:

A (Asimetrija): Ako jedna polovica madeža ne izgleda kao druga.
B (Rubovi): Ako su rubovi madeža nepravilni, nazubljeni ili zamagljeni.
C (Boja): Ako madež ima različite nijanse boja ili nagle promjene u boji.
D (Promjer): Ako je madež veći od 6 mm, otprilike veličine gumice na olovci.
E (Evolucija): Ako madež mijenja oblik, boju, veličinu ili počne krvariti.

Svaka od ovih promjena može biti znak da je vrijeme za stručnu procjenu.

 

Uklanjanje madeža i dlačica – što morate znati

Ako vas estetski smeta dlačica koja raste iz madeža, važno je znati kako je sigurno ukloniti. Ravni madeži obično ne predstavljaju problem, pa možete koristiti standardne metode poput brijanja ili čupanja dlačica. Ipak, ako madež strši ili je nepravilnog oblika, stručnjaci savjetuju izbjegavanje samostalnih pokušaja uklanjanja dlačica. Brijanje izdignutih madeža može rezultirati ozljedama ili iritacijom, što dodatno povećava rizik od komplikacija. Uvijek je mudro posavjetovati se s dermatologom prije nego što poduzmete bilo kakve mjere.

Ako vas madež estetski ometa ili brine zbog drugih razloga, dermatolog može preporučiti njegovo uklanjanje. Ovaj postupak obično se provodi pod lokalnom anestezijom i jednostavan je, a može pomoći da se izbjegne daljnji rast dlake ili iritacija.

Zaključak: Redoviti pregledi madeža su ključni

Dok dlake koje rastu iz madeža u većini slučajeva nisu razlog za zabrinutost, važno je ne zanemariti druge promjene. Redoviti pregledi kože i posjete dermatologu ključni su za rano otkrivanje potencijalno opasnih stanja. Ako imate bilo kakve nedoumice ili primijetite promjene na svojim madežima, bolje je biti siguran i posjetiti stručnjaka kako biste osigurali zdravlje svoje kože.