Koji su simptomi dijabetesa? Opasne bolesti nažalost i mladiđih osoba sve češće u suvremenom svijetu. Kao što već mnogi od vas znaju, dijabetes je glavna kronična bolest u kojoj dolazi do poremećaja razine šećera u krvi koja može stvoriti razne druge ozbiljne zdravstvene probleme ako se ne liječi na vrijeme. Često je jedan od početnih znakova dijabetesa je promjena kože. Iako mnogi pojedinci ne smatraju kožu organom koji bi imao ulogu informatora o zdravstvenim problemima, ona bi pružila bitne znakove koje nikada ne treba otpisati.

Kod dijabetesa, promjene na koži mogu se pojaviti zbog loše cirkulacije, visokih razina šećera u krvi i oštećenja živaca. Ako primijetite bilo kakve neobične promjene na koži, to može biti signal da trebate provjeriti svoje zdravlje i posavjetovati se s liječnikom.

Najčešći kožni simptomi dijabetesa

Suha i svrbežna koža

Jedan od najčešćih simptoma dijabetesa na koži je suha i ispucala koža. Visoke razine šećera u krvi mogu uzrokovati dehidraciju, jer tijelo pokušava izbaciti višak glukoze putem mokraće. To može dovesti do gubitka vlage iz kože, uzrokujući njezinu suhoću i često neugodan svrbež. Pogođeni su dijelovi tijela poput ruku, nogu i stopala.

Tamne mrlje na koži (Acanthosis nigricans)

Acanthosis nigricans je stanje koje uzrokuje pojavu tamnih, baršunastih mrlja na koži. Najčešće se pojavljuje na pregibima tijela, poput vrata, pazuha, prepona ili stražnje strane koljena. Ove tamne mrlje mogu biti jedan od prvih znakova inzulinske rezistencije, preteče dijabetesa tipa 2. Ako primijetite ove promjene, važno je konzultirati se s liječnikom jer one mogu biti upozorenje na povišene razine šećera u krvi.

Sporo zacjeljivanje rana i posjekotina

Osobe s dijabetesom često primijete da rane i posjekotine sporo zacjeljuju. Visoke razine šećera mogu oštetiti krvne žile i živce, smanjujući dotok krvi u zahvaćeno područje. Ovaj poremećaj u cirkulaciji i imunološkom odgovoru otežava tijelu da se bori protiv infekcija i obnavlja oštećena tkiva, što može dovesti do kroničnih rana, osobito na nogama i stopalima. Ukoliko primijetite da čak i male rane zacjeljuju duže nego što bi trebalo, to može biti signal za dijabetes.

Infekcije kože

Bakterijske i gljivične infekcije češće su kod osoba s dijabetesom. Visoke razine šećera u krvi pružaju idealne uvjete za rast bakterija i gljivica. Uobičajene bakterijske infekcije uključuju čireve, folikulitis (upala folikula dlake), te infekcije nokta. Kod gljivičnih infekcija najčešće je uzročnik gljivica Candida albicans, koja može uzrokovati osip, crvenilo, svrbež i bol na mjestima poput pazuha, prepona, ispod dojki ili između prstiju na nogama.

Diabetička dermopatija

Diabetička dermopatija je stanje karakteristično za osobe s dugotrajnim dijabetesom. Ona se manifestira kao tamne mrlje na koži, često na potkoljenicama. Ove mrlje su slične modricama ili ožiljcima, a uzrokovane su oštećenjem malih krvnih žila zbog dugotrajno povišenih razina šećera u krvi. Iako ove promjene obično ne izazivaju bol, one mogu biti znak da šećer u krvi nije dobro kontroliran.

Necrobiosis lipoidica diabeticorum

Ova kožna promjena vrlo je specifična za dijabetes. Necrobiosis lipoidica diabeticorum (NLD) uzrokuje pojavu žućkastih ili crvenkastih mrlja na koži, najčešće na nogama. Pogođena područja postaju tanka i sjajna, a koža može biti osjetljiva na dodir i sklona pucanju. NLD je povezana s dijabetičkim oštećenjem krvnih žila, a ponekad može uzrokovati bol.

Ksantomatoza eruptivna

Osobe s nekontroliranim dijabetesom i visokom razinom triglicerida u krvi mogu razviti ksantomatozu eruptivnu. Ovo stanje uzrokuje pojavu tvrdih, žutih kvržica na koži, okruženih crvenim aureolama. Ove kvržice najčešće se pojavljuju na stražnjici, nogama i rukama. Povećana razina triglicerida i loša kontrola šećera u krvi glavni su uzroci ovog stanja.

Žuljevi

Dijabetički žuljevi mogu se pojaviti na stopalima, nogama ili prstima kod osoba s dijabetesom. Ovi žuljevi mogu biti bezbolni, ali predstavljaju znak oštećenja živaca, što je komplikacija povezana s dijabetesom, poznata kao neuropatija. Iako su relativno rijetki, dijabetički žuljevi mogu biti ozbiljan znak loše kontrole dijabetesa i zahtijevaju medicinsku pažnju.

Lipoidna nekrobioza

Ovo je rijetko stanje koje se javlja kod osoba s dijabetesom. Lipoidna nekrobioza uzrokuje pojavu tvrdih, žutih naslaga na koži, obično na donjim nogama. Koža oko tih naslaga može biti crvena i svrbežna. Iako nije uvijek bolno, ovo stanje može biti znak ozbiljnijih dijabetičkih komplikacija.

Kako spriječiti i liječiti kožne promjene povezane s dijabetesom?
Ako sumnjate na dijabetes ili ste već dijagnosticirani, važno je obratiti pažnju na zdravlje kože i poduzeti preventivne mjere:

Kontrola razine šećera u krvi:
Prva i najvažnija linija obrane od kožnih komplikacija je pravilno upravljanje šećerom u krvi. Redovite kontrole i pridržavanje terapije ključni su za sprječavanje oštećenja kože i drugih dijabetičkih komplikacija.

Hidratacija kože:
Koristite hidratantne kreme kako biste spriječili suhoću i pucanje kože. Posebno se preporučuju kreme koje sadrže ureu, glicerin ili hijaluronsku kiselinu.

Izbjegavanje ozljeda:
Pokušajte izbjegavati male ozljede, ogrebotine i posjekotine, jer rane kod dijabetičara mogu sporije zacjeljivati i biti sklonije infekcijama.

Redovito pregledavajte kožu:
Pregledavajte kožu, posebno stopala, kako biste na vrijeme uočili bilo kakve promjene. Rane koje ne zacjeljuju ili neobične promjene na koži zahtijevaju hitnu medicinsku intervenciju.

Tjelesna aktivnost:
Redovita fizička aktivnost može pomoći u poboljšanju cirkulacije i održavanju zdravlja kože.

Pravilna higijena:
Održavajte kožu čistom i suhom, posebno u područjima gdje se često nakuplja vlaga, kako biste spriječili infekcije.

Zaključak
Kožne promjene često mogu biti prvi znak dijabetesa, a njihovo ignoriranje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma na koži, važno je konzultirati se s liječnikom. Rano prepoznavanje i pravilno upravljanje dijabetesom mogu spriječiti daljnje komplikacije i održati zdravlje kože. Obratite pažnju na svoje tijelo jer ono može pružiti ključne informacije o vašem zdravlju!