Ovaj jednostavan rastvor riješit će problem sa smrdibubama!

Svake godine, od proljeća do početka zime, smrdibube postaju prava napast u mnogim domaćinstvima. Posebno su aktivne u septembru i oktobru, kada počnu tražiti toplo utočište od nadolazeće hladnoće. Te insekte ne privlači samo toplina, već i svjetlo, zbog čega su česti gosti na terasama, prozorima i unutar kuća. Iako su bezopasne, njihovo prisustvo može biti iritantno, naročito zbog neprijatnog mirisa koji ispuštaju.

Kako spriječiti ulazak smrdibuba u dom?

Jedan od prvih koraka koji možete preduzeti jeste postavljanje zaštitnih mrežica na prozore i vrata koja najčešće otvarate. Mrežice su odličan način da fizički spriječite njihov ulazak. Osim toga, budući da smrdibube privlači svjetlo, preporučuje se da na terasi ili oko kuće svjetla budu isključena, posebno u večernjim satima, kako ne biste dodatno privukli ove insekte.

Prirodni “lijek” protiv smrdibuba – soda bikarbona

Jedno od najučinkovitijih prirodnih sredstava za borbu protiv smrdibuba jeste soda bikarbona. Ovaj svestrani prah, poznat po brojnim primjenama u domaćinstvu i zdravlju, može vam pomoći da efikasno riješite problem smrdibuba.

Kako pripremiti sredstvo protiv smrdibuba?

Vrlo je jednostavno! Potrebna su vam samo dva sastojka iz vaše kuhinje – soda bikarbona i voda.

Recept:

Uzmite jednu kašičicu sode bikarbone. Pomiješajte je sa čašom vode.
Dobro promiješajte dok se soda bikarbona ne otopi u vodi. Dobijeni rastvor sipajte u bočicu s raspršivačem i poprskajte ga po ivicama prozora, vrata i svim dijelovima kuće gdje smatrate da bi smrdibube mogle ući.

Za jači efekat:

Ako želite još jaču zaštitu, možete jednostavno posuti suvu sodu bikarbonu po prozorima, vratima ili drugim rizičnim mjestima u vašem domu. Smrdibube ne vole kontakt sa sodom bikarbonom, pa će to spriječiti njihov ulazak.

Dodatni savjeti za sprječavanje i uklanjanje smrdibuba

Iako soda bikarbona može biti vrlo efikasno sredstvo protiv smrdibuba, postoje i drugi korisni savjeti i trikovi koji vam mogu pomoći da se borite protiv ovih dosadnih insekata, posebno u vrijeme kada su najaktivniji.

1. Održavajte prozore i vrata zatvorenim ili zaštićenim

Smrdibube su majstori u pronalaženju malih pukotina i otvora kroz koje mogu ući u vaš dom. Pregledajte sve prozore, vrata i ventilacione otvore kako biste se uvjerili da nema pukotina kroz koje bi mogli proći. Postavljanje zaštitnih mrežica na prozore i vrata je odličan prvi korak, ali možete dodatno zaptiti sve pukotine koristeći silikonske ili gumene trake.

2. Izbjegavajte privlačenje smrdibuba svjetlom

Smrdibube su poznate po tome što ih privlači svjetlo, pa je jedan od najlakših načina da ih odvratite smanjenje upotrebe svjetla na terasi i oko kuće tokom noći. Koristite zastore ili roletne da zatvorite prozore kad su svjetla uključena, kako bi smrdibube manje primjećivale unutrašnju svjetlost.

3. Prirodna eterična ulja kao repelent

Osim sode bikarbone, možete koristiti i prirodna eterična ulja koja smrdibube ne vole. Ulja poput mente, lavande, ili eukaliptusa mogu biti efikasan način da odvratite smrdibube. Pomiješajte nekoliko kapi eteričnog ulja sa vodom i poprskajte po prozorima, vratima i uglovima prostorija. Ova ulja ne samo da odbijaju smrdibube, već će vaš dom mirisati prijatno i svježe.

4. Usisavanje smrdibuba

Ako se smrdibube već nalaze u vašem domu, najbolji način da ih se brzo riješite je usisivač. Samo budite oprezni, jer smrdibube mogu ispuštati neugodan miris ako su uznemirene. Nakon usisavanja, preporučuje se da odmah ispraznite vrećicu ili posudu usisivača kako biste izbjegli širenje mirisa.

5. Zamka za smrdibube

Još jedan zanimljiv način borbe protiv smrdibuba jeste izrada jednostavne zamke kod kuće. Sve što vam treba je posuda sa sapunicom. Smrdibube su teške, pa kad se približe izvoru vode, često padaju unutra i ne mogu izaći zbog sapunice. Ostavite posudu na mjestima gdje ste primijetili da se često okupljaju i rezultat će biti brz i efikasan.

6. Prirodni repelenti za vanjske površine

Ako imate vrt ili dvorište, smrdibube mogu biti problem i van vašeg doma. Biljke poput nevena, bijelog luka i metvice prirodno odbijaju smrdibube. Sadnja ovih biljaka oko kuće može pomoći u smanjenju njihovog broja u vašem okruženju.

Zaključak:

Smrdibube mogu biti uporne, ali uz ovaj jednostavan trik iz vaše kuhinje, možete ih držati pod kontrolom. Soda bikarbona je jeftino, prirodno i sigurno sredstvo za borbu protiv ovih napasti, a uz dodatne mjere poput mrežica na prozorima i smanjenog svjetla na terasama, vaš dom će ostati zaštićen od smrdibuba.