Evo kako prepoznati ljubav muškarca prema ženi kroz njegov pogled. Psiholog Vladeta Jerotić objašnjava..

Kroz godine rada kao psihoterapeut, ali i kroz vlastita iskustva, Vladeta Jerotić je prepoznao različite načine na koje muškarci gledaju žene. On je identificirao sedam tipova pogleda koji otkrivaju različite vrste odnosa prema ženi. Evo kako Jerotić opisuje svaki od tih pogleda:

Nježan pogled – Ovaj tip pogleda je, prema Jerotiću, najpoželjniji. Muškarac koji nježno gleda ženu često ju promatra s ljubavlju i pažnjom, kao da kroz taj pogled traži priliku da je zavoli na dubljoj razini. Ovaj pogled dolazi od muškarca koji je imao sretno djetinjstvo, uz majku koja je voljela i bila voljena.

Sažaljiv pogled – Muškarci koji sažaljivo gledaju ženu često su odrasli uz majke koje su trpile patnje, bilo zbog muža ili drugih životnih okolnosti. Takav muškarac može ili ponoviti obrazac svog oca i postati agresor, ili pokušati popraviti pogreške koje je njegov otac činio, voleći svoju ženu unatoč njenim patnjama. U najboljem slučaju, on će je pomoći preobraziti u sretniju i stabilniju osobu.

Potcjenjivački pogled – Kada muškarac potcjenjivački ili prezrivo gleda ženu, to je znak duboko ukorijenjenog negativnog odnosa prema ženama, često naslijeđenog kroz generacije. Ovaj tip pogleda odražava tradicionalni balkanski patrijarhalni stav prema ženama, gdje su žene često bile marginalizirane i ponižavane. Takav muškarac teško da će ostvariti zdrav i sretan brak.

Požudan pogled – Požudan pogled muškarca na ženu ukazuje na njegovu želju za osvajanjem i posjedovanjem. Iako je seksualna privlačnost prirodan dio svakog odnosa, kada taj pogled dominira, može se pretvoriti u nešto nezdravo, posebno ako muškarac ostane emocionalno nezreo. Takvi muškarci često gledaju na žene isključivo kroz prizmu fizičke želje, a ne dublje povezanosti.

Uplašen pogled – Ovaj pogled karakterizira nesigurnost i strah muškarca prema ženi. Muškarci koji tako gledaju često dolaze iz disfunkcionalnih obitelji, gdje su doživjeli emocionalnu ili psihološku “kastraciju” od strane roditelja. Oni često biraju partnere koji ponavljaju te obrasce, što može dovesti do nesretnih odnosa ili čak do potpunog izbjegavanja braka.

Poslovan pogled – Od vremena industrijske revolucije i razvoja kapitalizma, ovaj tip pogleda postaje sve češći. Muškarac koji na ženu gleda poslovno ili kao objekt gubi sposobnost da je vidi kao osobu vrijednu ljubavi i poštovanja. Takav pogled simbolizira otuđenje u modernom svijetu, gdje su emocije zamijenjene hladnim, racionalnim odnosima.

Vladeta Jerotić kroz svoje dugogodišnje iskustvo pokazuje kako način na koji muškarac gleda ženu otkriva mnogo o njegovom odnosu prema ljubavi, intimnosti i vlastitom djetinjstvu. U svakom od ovih pogleda krije se priča o muškarcu, njegovim ranama, iskustvima i težnjama, a žena, u očima tog muškarca, često postaje refleksija njegove unutrašnje stvarnosti.

Zaključak Vladete Jerotića o muškarčevom pogledu na ženu ukazuje na duboku povezanost između njegovih ranih iskustava i načina na koji pristupa ljubavi i odnosima. Kroz različite tipove pogleda – od nježnog i sažaljivog, do potcjenjivačkog ili požudnog – može se jasno prepoznati koliko muškarčevo djetinjstvo, odnosi s roditeljima i okolina oblikuju njegove kasnije stavove prema ženama. Muškarac koji voli ženu autentično i s poštovanjem, izražava to kroz nježan i brižan pogled, dok su drugi, negativniji pogledi, odraz nesigurnosti, trauma ili nezrelosti. Ovaj uvid nam pomaže da bolje razumijemo kompleksnu prirodu međuljudskih odnosa i koliko su oni oblikovani prošlim iskustvima. Prepoznavanjem ovih obrazaca, postoji mogućnost za rast i pozitivne promjene u ljubavnim vezama.