Imate li problema s pečenjem i žarenjem u želucu? Dr Sinicki otkriva najbolje rječenje za te simptome!

Gastritis je česta tegoba koja pogađa mnoge ljude, a simptomi poput nelagode i pečenja u želucu mogu značajno narušiti kvalitetu života. O tome kako gastritis nastaje, te koji su najbolji načini za njegovo liječenje, govorio je doktor Vladimir Sinicki, specijalista radiologije, u emisiji “Jutro” na Prvoj televiziji.

Zašto se javlja kiselina i bol u želucu nakon jela?

Doktor Sinicki objašnjava da gastritis, kao i čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, spadaju u najčešća psihosomatska oboljenja, pri čemu je glavni uzrok dugotrajni stres. “Čak 90% odraslih ljudi u Srbiji pati od nekog oblika gastritisa”, navodi on. Pacijenti najčešće opisuju simptome poput žarenja i peckanja u gornjem dijelu stomaka, što je često praćeno mučninom, nadutošću, gorušicom i podrigivanjem.

Osim stresa, gastritis može biti uzrokovan i prisutnošću bakterije Helicobacter pylori, koja oštećuje sluznicu želuca. Pretjerana konzumacija začinjene hrane, alkohola i kafe na prazan želudac također doprinosi razvoju ovih tegoba. Još jedan značajan faktor koji može nadražiti želudac je dugotrajna upotreba lijekova poput ibuprofena, diklofenaka i aspirina.

Kada je vrijeme za odlazak ljekaru?

Ako primijetite da nakon unosa određenih namirnica ili lijekova osjećate nadutost, podrigivanje ili bol u stomaku, doktor Sinicki preporučuje da se što prije obratite ljekaru. On savjetuje da se u takvim slučajevima obavi biorezonantni skener kako bi se ustanovio uzrok problema i odredila adekvatna terapija.

Šta pomaže kod gastritisa?

Prvo pravilo u borbi protiv gastritisa je izbjegavanje namirnica koje iritiraju želudac. Doktor Sinicki posebno naglašava da bi osobe koje pate od gastritisa trebale izbjegavati sve vrste luka, jer on dodatno pogoršava simptome. Iako mnogi koriste sodu bikarbonu kao sredstvo za smanjenje želučane kiseline, ona pruža samo privremeno olakšanje i ne rješava problem u korijenu.

Ukoliko simptomi gastritisa ne nestaju nakon što izbjegavate navedene iritanse, najbolje je potražiti medicinsku pomoć i dobiti odgovarajuću terapiju. Pravovremeno liječenje može spriječiti daljnje komplikacije i omogućiti brži oporavak.

Zaključak: Briga o želucu je ključna

Gastritis je stanje koje može biti vrlo neugodno, ali pravilna ishrana i izbjegavanje štetnih navika mogu značajno ublažiti simptome. Osim stresa, hrana i lijekovi igraju veliku ulogu u nastanku ove bolesti, stoga je važno obratiti pažnju na to kako se ponašamo prema svom tijelu. Ako primijetite da vas peče ili žari u želucu, nemojte zanemariti simptome – pravovremena reakcija je ključna za očuvanje zdravlja želuca.

Važnost pravilne ishrane i načina života kod gastritisa

Gastritis je stanje koje može trajati kratko (akutni gastritis) ili dugo (hronični gastritis), a ključni faktor u njegovom liječenju i prevenciji jeste pravilna ishrana i životne navike. Hrana koju unosimo svakodnevno može imati ogroman uticaj na naše zdravlje, posebno na osjetljive organe poput želuca.

Šta izbjegavati?

Kao što je doktor Sinicki naglasio, određene namirnice, poput luka, kafe i začinjene hrane, mogu dodatno iritirati sluznicu želuca i pogoršati simptome gastritisa. Također, konzumacija alkohola na prazan želudac je jedna od najgorih navika za osobe koje pate od ovog stanja. Alkohol oštećuje zaštitni sloj želuca, omogućavajući želučanoj kiselini da ošteti sluznicu, što može uzrokovati bol i upalu.

Jedan od najčešćih izazova kod pacijenata s gastritisom jeste dugotrajna upotreba nesteroidnih protuupalnih lijekova, poput ibuprofena i aspirina, koji se često koriste za ublažavanje bolova. Ovi lijekovi mogu ozbiljno nadražiti želudac, pogotovo kod osoba koje ih konzumiraju bez prethodne zaštite želuca ili u prevelikim dozama.

Šta uključiti u ishranu?

S druge strane, postoje namirnice koje mogu pomoći u smirivanju simptoma gastritisa i obnavljanju zdravlja sluznice želuca. Preporučuje se konzumacija blagih, lako probavljivih namirnica koje ne izazivaju dodatnu iritaciju. To uključuje kuhanu rižu, zobene pahuljice, kuhano povrće poput tikvica i mrkve, te nemasno meso poput piletine ili puretine.

Probiotici, prisutni u jogurtu i kefiru, mogu biti od pomoći jer pomažu u obnavljanju ravnoteže dobrih bakterija u probavnom traktu, što je posebno važno ako imate infekciju bakterijom Helicobacter pylori. Ove bakterije često izazivaju upalu sluznice želuca, a probiotici mogu pomoći u smanjenju njihove aktivnosti.