Kora nara: Prirodni lijek za abdominalne infekcije i bolove u stomaku

Kora nara može biti izuzetno učinkovita u liječenju različitih abdominalnih infekcija i ublažavanju bolova u stomaku. Ova prirodna metoda, koja datira još iz tradicionalne medicine, preporučuje se za čuvanje u kućnoj apoteci nakon sušenja kore nara.

U prosincu 1999. godine, ruske novine objavile su članak pod naslovom “Zaboravljeni Hipokrat i ljekovite biljke”, u kojem je ruski travar G. L. Gluboky podijelio recept za tretiranje raznih gastrointestinalnih tegoba, uključujući dizenteriju, dijareju, koleru, crijevne upale, pa čak i salmonelu.

Priprema napitka:
Omjer suhe kore nara i ključale vode je 1:20. U prethodno zagrijanu šolju ili čašu stavite 10-12 grama suhe kore nara i prelijte je s 200 ml ključale vode. Pokrijte i ostavite da odstoji 25-30 minuta. Nakon toga, napitak je spreman za konzumaciju.

Primjena kod različitih stanja:

Za brzo liječenje dizenterije, dijareje, salmonele, tifusa, kolere i akutne upale slijepog crijeva:

Nakon što je napitak odstajao 25-30 minuta, popijte pola šolje ili čaše tekućine, bez cijeđenja. Ako se nakon 10 minuta osjetite bolje, riječ je o običnoj dijareji i tretman je završen. Ako ne osjetite poboljšanje nakon 10 minuta, to ukazuje na ozbiljnije stanje poput dizenterije, tifusa, salmonele ili kolere. U tom slučaju, ostanite kod kuće i nakon tri sata popijte preostalu tekućinu. Tretman bi trebao dovesti do potpunog oporavka unutar pet sati od početka primjene.

Za liječenje čireva, kolitisa ili disbakterioze crijeva:
Napitak pijte četiri puta dnevno, u jednakim razmacima, otprilike 20-25 ml po dozi. Započnite konzumaciju ujutro, na prazan želudac, i završite s posljednjom dozom prije spavanja. Pijte svaki drugi dan (npr. 1., 3., 5., 7. dan). Ukoliko je potrebno, nakon sedmodnevne pauze možete ponoviti tretman. Važno je napomenuti da tijekom tretmana ne konzumirate alkohol.

Dodatne prednosti i savjeti za korištenje kore nara:
Kora nara, osim što je učinkovita u liječenju gastrointestinalnih infekcija, ima i širok spektar drugih ljekovitih svojstava. Njena upotreba datira iz davnina, kada su se ljudi oslanjali na prirodne lijekove za liječenje raznih bolesti. Ovdje su neke dodatne prednosti i savjeti za korištenje kore nara:

1. Antimikrobna svojstva:
Kora nara sadrži spojeve s jakim antimikrobnim djelovanjem, što je čini učinkovitim prirodnim antibiotikom. Ona pomaže u borbi protiv bakterijskih infekcija u crijevima, ali i protiv gljivica i parazita. Zbog toga se često koristi u tretmanu različitih crijevnih infekcija koje uzrokuju upale i probavne smetnje.

2. Bogatstvo tanina:
Tanin, koji se nalazi u kori nara, poznat je po svom adstringentnom učinku. Ovaj spoj pomaže u stezanju tkiva, što može biti korisno u smanjenju upala i iritacija u probavnom sustavu. Također, tanini pomažu u suzbijanju proljeva smanjujući izlučivanje tekućine u crijevima.

3. Jačanje probavnog sustava:
Redovita upotreba kore nara može pomoći u jačanju probavnog sustava, posebno kod osoba koje pate od kroničnih probavnih tegoba. Njen učinak na smanjenje upala i iritacija u crijevima pomaže u vraćanju ravnoteže i poboljšanju probave.

4. Imunološki sustav:
Kora nara bogata je antioksidansima koji pomažu u jačanju imunološkog sustava. Redovita konzumacija napitka od kore nara može pomoći tijelu da se bolje bori protiv infekcija, održavajući ga snažnim i otpornim na bolesti.

5. Primjena u oralnoj njezi:
Zbog svojih antimikrobnih svojstava, kora nara može se koristiti i u oralnoj njezi. Isperite usta ohlađenim čajem od kore nara kako biste pomogli u liječenju upala desni, afti i drugih oralnih infekcija.