Visoki kolesterol često se naziva “tihim ubojicom” jer ne pokazuje uvijek očite simptome. Ipak, postoje suptilni znakovi na tijelu koji mogu ukazivati na ovaj opasni zdravstveni problem, a mogu se pojaviti na tri specifična mjesta.

Visoki kolesterol nastaje kada se u krvotoku nakuplja višak masnoće. Iako u početku ne mora izazivati nikakve tegobe, s vremenom može povećati rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija poput srčanog ili moždanog udara. Akumulacija kolesterola u arterijama može dovesti do njihovog začepljenja i ometanja normalnog protoka krvi.

1. Znakovi na licu
Pojava žutih kvržica, poznatih kao ksantelazme, u unutarnjem kutu oka može biti znak povišenog kolesterola. Osim toga, prisutnost bijelog prstena oko rožnice također može ukazivati na nakupljanje kolesterola u oku. Ksantelazme mogu biti povezane i s drugim zdravstvenim stanjima poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka, pretilosti i pušenja.

2. Znakovi na rukama
Ruke su nevjerojatno svestrani dijelovi tijela, ali mogu također ukazivati na probleme s kolesterolom. Pojava čvorića ili promjena boje kože na zglobovima može biti znak prisutnosti ksantelazmi, što može sugerirati povišenu razinu kolesterola.

3. Znakovi na nogama
Visoki kolesterol može uzrokovati razvoj periferne arterijske bolesti (PAB), koja se očituje kroz različite simptome na nogama. Bolovi u nogama, posebno tijekom hodanja ili tjelesne aktivnosti, gubitak dlaka na nogama, promjene boje kože i smanjenje mišićne mase samo su neki od simptoma. Također, može doći do gubitka osjeta ili snage u donjim ekstremitetima, a rane na nogama mogu teško zarastati.

Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, važno je konzultirati se s liječnikom. Visoki kolesterol može se otkriti samo putem krvnih pretraga, pa su redovite kontrole ključne za prevenciju ozbiljnih komplikacija.

Kako smanjiti rizik?
Kako biste smanjili razinu kolesterola, preporučuje se izbjegavanje zasićenih i trans masti te uključivanje zdravih namirnica poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i orašastih plodova u prehranu. Redovita tjelesna aktivnost također je važna, dok pušenje negativno utječe na razinu kolesterola i zdravlje srca. Ograničavanje unosa alkohola može spriječiti povišenje kolesterola uzrokovano pretjeranim konzumiranjem.

Visoki kolesterol je ozbiljan zdravstveni rizik koji često prolazi nezapaženo. Obratite pažnju na suptilne znakove na licu, rukama i nogama, i redovito pratite razinu kolesterola kako biste spriječili moguće komplikacije. Zdrava prehrana, redovita tjelovježba i zdrav način života ključni su za održavanje optimalne razine kolesterola. Ako primijetite bilo kakve simptome, obavezno se posavjetujte s liječnikom i obavite potrebne pretrage.

Skriveni simptomi visokog kolesterola: Na što trebate obratiti pažnju?

Visoki kolesterol je podmukao problem koji može dugo ostati neprimijećen, ali njegove posljedice mogu biti ozbiljne. Iako se visoki kolesterol obično ne manifestira kroz očite simptome, postoje neki znakovi koje je važno prepoznati kako biste na vrijeme reagirali i spriječili daljnje komplikacije.

1. Bol u prsima i nelagoda
Jedan od najočitijih znakova da nešto nije u redu s razinom kolesterola može biti bol u prsima. Ova bol, poznata kao angina, može se pojaviti zbog smanjenog protoka krvi u srčani mišić uslijed začepljenih arterija. Ako primijetite pritisak, stezanje ili bol u prsima, osobito tijekom fizičke aktivnosti, odmah se obratite liječniku.

2. Utrnulost i hladnoća u ekstremitetima
Visoki kolesterol može uzrokovati suženje i stvrdnjavanje arterija, što može dovesti do smanjenog protoka krvi u ekstremitete. Ako osjetite utrnulost, trnce ili hladnoću u rukama ili nogama, to bi mogao biti znak da arterije nisu dovoljno prohodne. Ovo stanje može biti posebno opasno jer može povećati rizik od srčanog ili moždanog udara.

3. Žuti naslage na koži
Pojava žutih naslaga na koži, poznatih kao ksantomi, može biti znak visokog kolesterola. Ove naslage se najčešće pojavljuju na laktovima, koljenima, stražnjici ili kapcima, i mogu biti jedan od prvih vidljivih znakova visokog kolesterola. Ksantomi su nakupljanje masnih naslaga ispod kože i mogu varirati u veličini.

4. Erektilna disfunkcija
Kod muškaraca, visoki kolesterol može dovesti do problema s erektilnom funkcijom. Suženje arterija može otežati protok krvi, što može uzrokovati poteškoće s postizanjem ili održavanjem erekcije. Erektilna disfunkcija može biti jedan od prvih znakova da nešto nije u redu s krvnim žilama i treba je shvatiti ozbiljno.

5. Bolovi u donjem dijelu leđa
Iako bol u donjem dijelu leđa nije tipičan simptom visokog kolesterola, neke studije sugeriraju da začepljenje arterija koje opskrbljuju leđa može uzrokovati bol. Ako bol u donjem dijelu leđa ne prolazi i nije povezana s očitim uzrocima poput ozljede, moglo bi biti korisno provjeriti razinu kolesterola.